• Menu
  • Menu

Opravený klenot – Hospital  Kuks

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Královéhradecký kraj » Opravený klenot – Hospital  Kuks

Kuks

Lázně Kuks byly ve své době věhlasnější než lázně v Karlových Varech. Je to už déle než rok, co byla přestřižena páska (26. března 2015) zrekonstruovaného areálu Hospitalu Kuks. Rekonstrukce trvala téměř dva roky a náklady na jeho rekonstrukci přesáhly půl miliardy korun, které poskytla Evropská unie. Tato obrovská investice zachránila Kuks před zkázou.

Kuks (19)

Auto jsme zaparkovali na parkovišti /cena 40 Kč/  a prošli kolem malebné  roubené chaloupky 1703. Chaloupka vznikala v době, kdy se stavěly lázně. Sloužila pro ubytování komorníků, kuchařů, lazebníků a dalších lidí, kteří se starali o lázeňské hosty. Pokračujeme po kaskádovém schodišti, zdobené po obou stranách sochami Tritonů. Pocit mohutnosti kamenného schodiště dotváří stékající voda na obou stranách schodiště.

Prohlídka Kuksu

Hospital Kuks
Hospital Kuks

V pokladně jsme zaplatili 3 prohlídkové okruhy za 170 Kč: Hospital Kuks, historickou lékárnu a rodinnou hrobku. Náš obdiv patří barokním  výjevům v kamenné, nástěnné i obrazové podobě. Jedním slovem krása. Obrovská lékárna s přenádherně zdobeným stropem, hlavní chodba s freskami zobrazující smrtky, lapidárium soch M.B. Brauna nebo barokní zahrada a celé okolí Kuksu. Špitál Kuks je spojen s kostelem Nejsvětější Trojice, kde se v klenutém prostoru krypty kostela seznámíte s příběhem rodu Šporků a  Swéerts–Šporků, kteří jsou zde pochováni. Kostel je i zajímavý tím, že sem jde denní světlo. Nezapomněli jsme ani na návštěvu hřbitova.

lékárna Kuks
lékárna Kuks

Výlet jsme ukončili na skvělém obědě v restauraci na Sýpce, která je součástí areálu a když už jsme byli v lázních tak jsme zakoupili bylinný likér „tajemství apatyky Kuks“.

Braunův  kamenný Betlém si necháme na příští návštěvu. Výlet na Kuks doporučuji všem!

zahrada Kuks
zahrada Kuks
Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *