• Menu
  • Menu

Kuba

Konec izolovaného ostrova Kuba

Naší cestu na Kubu jsme s Jankou naplánovaly na duben 2016. Chtěly jsme poznat tuto zemi ještě před náporem amerických turistů a zažít, alespoň částečně původní atmosféru izolovaného ostrova a staré Havany. Po návštěvě Obamy a konceru Rolling Stones už bylo jasné, že nastanou zásadní změny. Bohužel, i tak jsme přiletěly na Kubu o pár let později. Ceny se mnohokrát navýšily, některé krásné pláže již necitlivě zohyzďují nevkusné hotely a taxikáři a číšníci se naučili podvádět a častokrát se nás snažili ošidit. Rychle jsme se ponaučily, že si nesmíme nikdy objednat bez nápojového a jídelního lístku, nebo si nedomluvit cenu za odvoz předem.

Che Guevara
Che Guevara

Nová éra 

Oprava centra Havany je téměř hotova a země je plná francouzských, kanadských a německých turistů. Před naším odjezdem jsme seděly v Havaně v hotelu Ambos Mundos na terase a viděly, jak po půl století připlula obrovská zaoceánská loď z Miami. Staly jsme se svědky nástupu nové éry pro Kubu a Kubánce, kteří jsou velice přátelští. Po celý pobyt jsme se cítily naprosto bezpečně. Nejsou zde zatím rozšířené drogy a kriminalita.

zaoceanaska lod
zaoceanaska lod

Ubytování a jídlo

Ubytovávaly jsme se pouze v Casa particular, v bytech a domech místních obyvatel. Výhodou tohoto ubytovaní je dobrá cena a možnost seznámit se s lidmi a s jejich kulturou. Trochu nevýhodou bylo, že si chtějí povídat a jsou tak přátelští, že jsme po večerech neměly klid. Hned při ubytování a seznámení se s paní domácí jsme rozdaly dárečky, které jsme přivezly z domova a získaly si jejich náklonnost. Na Kubu jsme dovezly hračky, trička, čokolády, sýry, klíčenky, kosmetiku, mýdla, pasty na zuby, bonbony, propisky a bižuterii. Zavazadla jsme měly napakovaná k prasknutí a odjížděly jsme s poloprázdnými bágly. Mimo rumu, kávy a doutníku, tu není nic, co by stálo za to vozit domů jako suvenýr.

humr
humr

Ceny za ubytování se pohybovaly od 20 do 30 CUC. Většinou nám zajistili snídani a někdy i večeři. Ke snídani mají pouze vajíčka, chleba, máslo, kávu, džus a ovoce. K večeři fazole, rýže, rajčata, okurka, ryba, kuře, nebo humr. Snídaně přišla na 5 CUC (Peso convertible) v přepočtu k euru 1:1 a večeře za 10 CUC a humr za 15 CUC. Občas celá rodina seděla a vyčkávala, co necháme, aby se mohly dojíst tím, co jsme nechaly. Vodu jsme pily jen balenou a je lepší si kupovat 2 litry. Vyjde to levněji. V žádném z ubytování jsme neměly mýdlo. Je dobře si vzít sebou malá mejdlíčka na mytí rukou. V restauracích, i když jsme tu jedly, nebo pily se všude za WC platilo a to kolikrát chybělo nejen mýdlo, ale občas nebyl ani toaletní papír.

Jídlo bylo čerstvé, ale chuťově nevýrazné, kvůli nedostatku koření. Na polích jsme neviděly žádné traktory, jen oráče s voly a tak jsme nabyly dojmu, že jíme zdravě a že vše bylo vypěstováno bez použití umělých chemických látek, nebo geneticky modifikovaných organismů.

V obchodech není jídlo, jen pár základních potravin, regály jsou vyplněné rumem a Coca-colou. Na Kubu se nesmí vozit jídlo, ale i tak jsme to riskly a vyplatilo se to. Salám, paštiky, trvanlivé sýry, sušenky, tyčinky, polévky, to vše bylo pro nás řešením a zpestřením našeho jednoduchého jídelníčku. Téměř ve všech Casas particulares byla lednice, kam jsme si mohly zásoby uložit. Pivo Cristal a Bucanero mají velice dobré a není drahé. Prodává se jak v láhvích, tak v plechu. Bohužel se stávalo, a to díky přílivu turistů, nedostatkovým zbožím. Rum tu teče proudem a je levný. Jen některé lepší podniky si účtují až 4,50 CUC za drink. Havana centrum byla hodně předražena.

Internet

Největší problém byl pro nás internet, který zde nefunguje a pokud ano, jen pomalu a na pár místech. Cena je 3 CUC na 20 minut a než se vůbec připojíte, minuty jsou vyčerpané.

Peníze

Výměna peněz je tu trochu problém. Před bankami jsou fronty a nejlepší bylo si přivést eura a vyměnit si co nejvíce peněz hned na letišti. Nosit sebou větší obnos není nic příjemného, ale protože je v zemi bezpečno, byly jsme poměrně v klidu. Kuba má dvojí měnu: CUC (Peso convertible), které jsme si vyměnily hned po příletu do Havany. Měna pro místní, kterou jsme nikdy nepoužily, se nazývá CUP Peso nacionale Má jen mizivou hodnotu, a proto jsme si musely bankovky překontrolovat, aby nás při rozměňování někdo neošidil a místo CUC nám nevrátil CUP.

Colectivo lepší než autobus

Kubu jsme chtěly trochu projet a ne se jen povalovat na pláži. Zavítaly jsme do pobočky místní autobusové dopravy Viazul a jednou si koupily lístek, který jsme nakonec ani nepoužily. Jezdily jsme pouze dopravou zvanou colectivo. Funguje to na bázi „kolik dáš“ a „já tě tam odvezu“. Je to neoficiální, ale transport takto funguje a je to větší zábava. Řidiče lze najít v postranních uličkách okolo hlavních nádraží, nebo nám občas někdo poradil.

Vinales
Vinales

Staré americké káry

Kuba nemá auta, mluvily jsme s lidmi, kteří čekali na pronájem vozu z půjčovny i několik dní a důkazem nedostatku aut, byla i dálnice do Havany, kde jsme potkávaly hlavně stopaře, koníky s vozíky a občas náklaďák. Má to i svoji výhodu, vzduch není znečištěn. Staré americké káry mají své kouzlo a několika jsme se samozřejmě projely a zažily plno překvapení, jak jsou auta opravená a jak jezdí na doraz.

Havana
Havana

Havana, Viñales a koupání 

Na Kubě jsme cestovaly a poznávaly její dobré i špatné stránky pouhých 17 dní. Nestihly jsme vše, co jsme si naplánovaly, ale líbilo se nám tu. Nejvíce nás okouzlila Havana, Viñales a koupání, poblíž města Caribiana.

Karibik
Karibik

na konec cestopisu

cestopis následující

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *