• Menu
  • Menu

Kuba 7 – Edificio Bacardi

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Severní a Střední Amerika » Kuba » Kuba 7 – Edificio Bacardi

Památky  v  Havaně

Z Paseo del Prado jsme zabočily do bočních uliček a občas jsme se podívaly do nějakých dvorků a zákoutí. Chtěla jsem zajít do jednoho bloku domu, kde byla na domě namalována postava ležící ženy. Nějaká ostraha na mě gestikulovala, že mám odejít. Bylo to dost divný. Alespoň jsem si tam skrz drátěný plot vyfotila i další graffiti. Raději jsme se tam moc nezdržovaly a pokračovaly dál.

zakazany vstup na dvur
zakazany vstup na dvur

Neměly jsme tolik času, abychom prozkoumaly všechny zajímavosti, ale i tak jsme se alespoň chtěly projít okolo některých zajímavých budov muzeí a paláců. Začaly jsme u Museo Nacional de Bellas Artes, La Habana (Arte Cubano) zaměřeného na kubánské umění. O dva bloky dál bylo Museo Nacional de Bellas Artes (Palác Asturian). Zde mají jednu z největších sbírek obrazů a soch z Latinské Ameriky a největší z karibských ostrovů.

Na Avenida Bélgica stojí honosný palác, ve kterém je dnes Museo de la Revolución. Budova vybudovaná v letech 1913 až 1920 dříve sloužila jako prezidentský palác. Výzdobou okázalé místnosti Salón de los Espejos, byla pověřena newyorská firma Tiffany a připomíná Zrcadlový sál na versailleském zámku. Muzeum představuje bohatou expozici, která zahrnuje historii vzniku kubánského národa a mapuje dějiny země až do dnešních dnů.

Museo De La Revolució-n Salon de los Espejos
Museo De La Revolució-n Salon de los Espejos, foto: zdoj internet

Granma

Vedle muzea je Pavillón Granma, kde je umístěna osmnáctimetrová jachta Granma, která byla použita k přepravě 82 bojovníků kubánské revoluce z Mexika na Kubu v roce 1956 za účelem svržení režimu Fulgencia Batisty, bývalého prezidenta Kuby. Okolo pavilonu jsou vystaveny další dopravní prostředky související s revolucí. V přední části budovy je fragment bývalé městské zdi, u které stojí na podstavci tank SU-100, používaný Castrem v roce 1961 v bitvě o Zátoku sviní.

Pavillon Granma
Pavillon Granma

Edificio Bacardi – Art Deco

Úžasná je dvanáctipatrová budova Edificio Bacardi, ve stylu Art deco. Nachází se na Avenida de Belgica. Navržena byla týmem architektů: Rafaelem Fernándezem Ruenesem, Estebanem Rodríguezem Castellem a José Menendezem pro společnost Bacardi rum. Stavba byla dokončen v roce 1930 a v té době byla největší stavbou ve městě. Společnost Bacardi nedobrovolně opustila Kubu roce 1960. Nedlouho poté,co nová revoluční vláda zabavila jejich kubánský majetek. Společnost Bacardi byla založena v Santiagu de Cuba v roce 1862. Kubu firma Bacardi zvolila díky největší produkci třtinového cukru v karibské oblasti a značka Bacardi se stala pravděpodobně nejznámější značkou rumu na světě. V době americké prohibice byla Havana oblíbeným místem pro americké turisty a zisky společnosti narůstaly. Budova má charakteristickou fasádu červené žuly, zlaté glazované dlaždice a barevné terakotové reliéfy nahých tančících nymf. Stavba končí stupňovitou věží zakončenou bronzovým netopýrem – logem firmy Bacardi. Motiv netopýra je také častou součástí interiéru.

Bacardi-Lobby
Bacardi-Lobby, foto: zdroj internet

Máximo Gómez Báez

Kousek od Malecómu, v Parque Martires je obrovský mramorový památník s bronzovou jezdeckou sochou. Na koni sedí Máximo Gómez Báez, (původem
z Dominikánské republiky), kubánský generál a vrchní velitel kubánské armády v době bojů za nezávislost nad Španělskem v letech 1895-1898. Používal vojenskou taktiku spálené země, kdy ničením plantáží ochromoval španělskou ekonomiku na ostrově. Impozantní sochu vytvořil italský umělec Aldo Gamba v roce 1935. Socha je zády k Museo de la Revolución a hrdinně hledí na přístav. Památník byl odhalen veřejnosti v polovině roku 1930. Kuba na jeho počest pojmenovala jedno ze svých letišť Aeropuerto de Ciego de Ávila, Máximo Gómez (AVI)

Monumento a Maíximo Gomez
Monumento a Maíximo Gomez

Pevnosti San Salvador de la Punta a Castillo de los Tres Reyes del Morro

Kousek od památníku u břehu moře stojí pevnost San Salvador de la Punta, odkud je pěkný výhled na další pevnost Castillo de los Tres Reyes del Morro, která se tyčí naproti na skalnatém ostrohu u zátoky, kterou se připlouvalo do Havany. Stavební práce na pevnosti El Morro začaly v roce 1590 a skončily v roce 1630. Pevnost byla postavena podle návrhu italského vojenského inženýra jménem Giovanni Battista Antonelli, který ve stejnou dobu nechal postavit i další pevnost San Salvador de la Punta. Obě pevnosti střežily vstup na ostrov. V době ohrožení města, byly obě pevnosti propojeny železnými řetězy, aby zamezily nepřátelským lodím vplout do havanského zálivu. Castillo de los Tres Reyes del Morro má půdorys nepravidelného mnohoúhelníku a kopíruje obrysy skal. Maják na severním západním konci byl dostaven v průběhu 19. století a ve 20. století pevnost El Morro sloužila jako vězení. Obě pevnosti chránily přístav a město před neustálými útoky ze strany korzárů a pirátů.

Pevnost San Salvador de la Punta
Pevnost San Salvador de la Punta

cestopis následující

cestopis předcházející

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *