• Menu
  • Menu

Wat Pho, Bangkok 29.

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Thajsko » Wat Pho, Bangkok 29.

Klášter ležícího Buddhy

Klášter Wat Pho, známý také jako „Klášter ležícího Buddhy“ a oficiálně pojmenovaný Wat Phra Chetuphon Vimolmangklararm Rajwaramahaviharn, se nachází nedaleko břehů řeky Chao Phraya, jižně od Hlavního Paláce v západní části Bangkoku. Otevřeno tu mají každý den od 8:00 do 18:30. Vstupné vás vyjde na 100 bahtů (cca 60 Kč). (Adresa: Sanamchai 2, Grand Palace Subdistrict, Pranakorn District, Bangkok, 10200.)

Původně na místě dnešního kláštera stál jen malý chrám. První přestavba a větší výstavba proběhla během vlády krále Ramy I. V jeho době byl chrám v klášterním komplexu pokládán za nejvýznamnější modlitebnu v zemi. Centrum vzdělávání, škola thajské medicíny a v neposlední řadě rodiště tradičních thajských masáží, i tyto funkce zastával v dřívějších dobách klášterní komplex, který se dočkal dalších významných přestaveb za vlády krále Ramy III.

Phra Maha Chedi Si Rajakarn
Phra Maha Chedi Si Rajakarn

V současné době klášter Wat Pho ukrývá největší sbírku Buddhových vyobrazení v Thajsku. Nejzajímavějším Buddhou je ale určitě 46 metrů dlouhý odpočívající, ležící Buddha, jehož návštěvu si nesmíte nechat ujít. Ležící Buddha, běžně označovaný jako „Phra Buddha Saiyas“, je uchováván v Chrámu Ležícího Buddhy, který se nachází v severozápadním rohu klášterního komplexu. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších a nejznámějších kulturních ikon Thajska. Socha je tak obrovská, že jen pro představu prsty u nohou jsou 5 metrů široké a 3 metry vysoké. Celá socha pak měří na délku 46 metrů a na výšku 15 metrů. Jádro je tvořeno z cihel a štuku. Vnější „obal“ je pozlacen a nalakován.

Buddha je vyobrazován jen v několika málo polohách, přičemž všechny mají nějaký skrytý význam nejčastěji odkazující na život Siddharthy, který se po osvícení stal Buddhou. Ležící Buddha nese symboliku odpočívajícího lva.

Mezi další významné budovy patří například Phra Ubosot, Phra Maha Chedi Si Rajakarn, Phra Mondob a jiné.

Ležící Buddha
Ležící Buddha

Phra Ubosot je jedním z největších chrámů v celém komplexu. Byl postaven v době vlády krále Ramy I. na místě původního chrámu. Phra Ubosot je do dnešních dní využíván jako modlitebna a učebna pro buddhistické rituály. Chrám je obklopen chrámovými zdmi a nespočtem stúp. Celý prostor byl navržen ve stylu Ayutthayan na základě buddhistického kosmologického konceptu.

Phra Maha Chedi Si Rajakarn je spojením čtyřech obrovských pagod, které vzdávají čest prvním čtyřem vládcům dynastie Chakri. Pagody měří 42 metrů a jejich povrch je dekorován různě barevnými keramickými dlaždicemi.

Phra Maha Chedi Si Rajakarn
Phra Maha Chedi Si Rajakarn

Phra Mondob byl vystavěn za vlády Ramy III. Budovy jsou známy díky nástěnným malbám, které zobrazují různá mytologická témata. Venkovní zdi jsou dekorovány popisky zahrnující tradiční přísloví ve verších Lokanit.

Wat Pho je jedním z největších a nejstarších chrámů v Bangkoku. Na ploše okolo 80,000 m2 se nachází více než tisíc soch a obrazů Buddhy, mezi kterými nechybí ani neznámější socha obrovského ležícího Buddhy. Pokud se zajímáte o thajské umění a buddhistickou tradici, návštěvu tohoto komplexu byste si neměli nechat ujít! Na návštěvu si vyhraďte něco okolo dvou hodin.

cestopis následující

cestopis předcházející

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *