• Menu
  • Menu

Red Mountain u jezera Inle Lake

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Asie » Myanmar /Barma/ » Red Mountain u jezera Inle Lake

Jsme v Barmě už dva týdny a pořád nás tato země něčím překvapuje. Jsou dny, kdy se vracíme o 50 let nazpět a prožíváme život našich rodičů a dědečků, to když plujeme po řece v Mrauk – U, to když vidíme jak se sklízí právě uzrálá rýže a když přijíždějí rybáři do přístavu,  na dalších místech tam, kde se cukr ručně vyrábí z cukrové třtiny,  kde se vyrábí  ručně cihly nebo dlažba, tam , kde buvoli zúrodňují půdu i tam, kde se tkají látky i předou hedvábné nitě…

červené víno Aythaya

Na sklenku dobrého vína do Myanmaru

Objevovat se dá pořád něco a naše srdce poskočí, když v jedné z restaurací (Orchid) nabízejí červené a bílé víno, které  je vyrobeno přímo tady v  Myanmaru, jenom pár kilometrů odsud. Tady, blízko krásného a turisticky velmi navštěvovaného, jezera Inle, je vinohrad a tady  roste  víno, které sem přišlo z Evropy. Je zde moderní výrobna z Itálie, vinotéka, moderní budova a také ochutnávka. Je teprve kolem 10 hodiny dopoledne, když přijíždíme na Red Mountain. Ještě není uklizeno a ospalé pohyby personálu dávají tušit, že ještě nejsme vítáni. Usedáme na venkovní lavice a chlad nám nedovoluje si ten krásný rozhled do okolí úplně užít. Konečně jsme vzati na milost a je nám nabídnuto první víno. Ochutnávka je placená, a slečna, která nám víno nabízí, se má ještě co učit. Trochu se vzpouzíme a trváme alespoň na čistých vinných sklínkách. Na lahvích není vigneta a to se nám také nelíbí. Víno je výborné, nás nejvíce nadchl  Avignon Blance a červený Schiraz. Víno tady není levné, ale odolat jsme nedokázali. Začíná nám chutnat a tak raději zvedáme kotvy a hurá na další výlet na kole  a další turistické „atrakce „ u jezera Inle.

restaurace a degustace vína na Red Mountain

Wine Garden restaurace

Restaurace nabízí svým návštěvníkům  nejenom ochutnávku vín, ale i dobré jídlo. Aspoň to píší na letáku, my měli hlad a ta ranní hodina byla i nepřítelem našich žaludků. Nic nám nenabídli. Nabídka specialit z regionu Shan a Myanmaru, evropská , thajská i čínská delikatesa by na naše hladové žaludky měla jistě pozitivní vliv.¨ Západ slunce nad krásnou krajinou, degustace a jídlo sem láká velké množství turistů. Restaurace vznikla až po založení vinohradu. A tak jediné, co jsme my mohli, bylo zakoupit jednu láhev bílého s sebou a měsíc se na ni po večerech dívat. Jeto dárek pro naše  moravské přátele, s kterými se sejdeme v Thajsku.

Myanmar 1st Vineyard Estate

Projekt vína v Barmě podpořili pan Bert Morssbach a další  nadšenci z Evropy, kteří obdivují Barmu a mají rádi víno. I výraz  “ neznámá v této krajině  “ byla pro ně výzvou. Roku 1998 bylo přivezeno prvních 3000 sazenic  vína z Evropy a byly vysazeny v hlavním městě státu Katan, v Loikaw. V červnu 1999 byly tyto vinice přenístěny do jižního státu Shan na Htone Bo Farm. Nájmcem vinicí se stalo Ministerstvo zemědělství a bylo  přivezeno dalších  10 000 sazenic.

Víno Aythaya

Víno Aythaya bylo poprvé  uvedeno na trh v prosinci 2004 při příležitosti slavné charitativní akce v hlavním městě Myanmaru, v Rangúnu. Brzy následovaly další prezentace překvapivě lahodného vína, například v hotelu Strnad a na Le Plaunter. Dnes se podává toto výborné víno i v dalších  “ lepších “ restauracích po celém Myanmaru.  Od samého počátku bylo politikou společnosti,  pěstovat pouze ušlechtilé odrůdy a vyrobit vynikající víno pro vývoz. Zárukou byli Ti nejlepší odborníci pan W. Schaefer a a P. Hoehnen.

Je rok 2014 a jeho zakladatelé již dnes mohou tvrdit, že je možné vyrábět velmi kvalitní vína  zde ve státě Shan v Myanmaru. Je otázkou času, kdy se i Myanmar stane příslušníkem rodiny vinařských zemí světa.

První sazenice  pro značku   „ Aythaya Red „ Cuvée ze Shiraz ( Syrah) a Cabernet Sauvignon, byly přivezeny v roce 1999 z Francie.  Během deseti let studií, bylo možné přidat  z více jak  50 klasických odrůd, pouze další 4 , které byly schopny odolat tropickému prostředí. Jsou to Dornfelder z Německa a Temmpranillo ze Španělska. Červená odrůda Moscato z Itálie  je hlavní odrůdou ze slavné „ Aythaya Rose „. Dominantní odrůdou pro „ Aythaya White“ je pak Sauvignon Blanc z Bordeaux , další pak bílé víno Chenin Balanc pochází z hroznů v údolí Loiry ve Francii.

Ze sklizně v roce 2005 začala společnost vyrábět 42%  Grappu, a podařilo se vyrobit destilovaný dobrý výrobek Aythaya Moscato Grappa – GRAPPINO.

vinotéka " Aythaya " Red Mountain, Myanmar
vinotéka “ Aythaya “ Red Mountain, Myanmar

Při naši návštěvě v roce 2014 bylo víno možno zakoupit nebo ochutnat pouze v Myanmaru. Je možná otázkou času, kdy si na něm budou moci pochutnat i Ti , kteří Barmu nikdy nenavštíví.

degustace vína na Red Mountain
degustace vína na Red Mountain

Vinařství u jezera Inle Lake

Vinařství se nachází  na kraji malého městečka Aythaya,  nedaleko jezera Inle Lake, v nadmořské výšce kolem 1000 m a je obklopeno Blue Mountain . Všechna pole a půda v tomto regionu jsou vápencového původu. Geologicky jsou kopcovité svahy státu Shan jižním rozšířením himalájských hor. Parametry půdy . mírné klima bez nadměrných dešťových srážek je dobrým místem pro pěstování a výrobu vína v Myanmaru.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *