• Menu
  • Menu

Malafýrový lom Rumchalpa

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Královéhradecký kraj » Malafýrový lom Rumchalpa

Rumchalpa pro potápěče

Rumchalpa, název který vznikl spojením slov „rumiště“ a  „chalpa-chalupa“. Melafýrový lom Rumchalpa je zatopen od roku 1976. Od roku 1979 je zde cvičná základna pro potápěče. Základna je v majetku Pinquin potápěčského klubu Jičín. Z okolí lomu pochází množství nálezů vystavených v Novopacké Klenotnici drahých kamenů. Vodní plocha je velká asi 1,5 ha. Maximální hloubka je 18,6 m, viditelnost 3-10m.

lom Rumchalpa
lom Rumchalpa

Ti, co jezdí trasu Praha Vrchlabí přes Novou Paku asi lom Rumchlapa znají. Já tu jezdím desítky let a teprve dnes jsem lom na potápění objevila. Lom je téměř u silnice, tak trochu schovaný mezi stromy. Po silnici E16 v úseku Jičín směr Nová Paka, Kumburský újezd.

romchalpa-kam-se-vydat-16
lom Rumchalpa

Pro potápěče

V lomu jsou čtyři vstupy do vody s ocelovými schody, některé i se vstupním platem. Dále zde jsou pozůstatky z dob aktivní těžby, výcviková plata, vrk plachetnice, kajaku i člunu.

Co v lomu žije ?

Lokalita známá velkými a přátelskými sumci, raritou pak jsou sumci bílí. Ve vodě můžete dále spatřit kapry, štiky, tolstolobiky okouny, raky, slávičky.

lom Rumchalpa
lom Rumchalpa

Provozní doba : mimo sezónu

Pá 17 – 19, so 8.30-19, Ne 8.30-17

Ubytování

4 pokoje v budově pro 18 osob, 4 chatky pro celkem 16 osob.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *