• Menu
  • Menu

Konopiště balónem

Zámek Konopiště

Můj sen letět balónem se splnil ve chvíli, kdy mi má drahá polovička darovala tento nevšední zážitek. Pak už jenom zbývalo se telefonicky dopředu domluvit na termínu, kdy se let uskuteční. A protože počasí nebylo mým touhám nakloněno, jeden let byl kvůli špatným povětrnostním podmínkám zrušen. Foukal silný vítr a pršelo. A tak až nový termín byl mému létání nakloněn. Let je možný buď večer nebo ráno, takže se můžete pokochat buď východem nebo západem Slunce. Je to doba, kdy je počasí během dne nejstálejší a  tolik nefouká .

Já si vybral let před západem Slunce .

let balónem- Konopiště

V koši bylo trochu těsno 

Sraz účastníků byl na benzínové pumpě nedaleko Konopiště a odsud jsme se hromadně přesunuli na pole. Tady jsme nejdříve všichni byli nápomocni při nafukování balónu. Nemilým překvapením pro mne bylo, že nás letělo 8. Takže jsme se museli do koše natlačit jako sardinky. Ale toto byla asi jediná nemilá záležitost na celém, jinak báječném výletu.

Nádherné počasí, bezvětří, co více si přát ? Dost rychle jsme vystoupali do výše asi 1 km. Tady jsme se  asi 20 minut kochali výhledy, pak jsme pozvolna začali klesat a z ptačí perspektivy vnímali vesničky, pole a naši krásnou českou krajinu…Po hodině letu jsme přistáli na poli u obce Ouštice, tady jsme opět balón kompletně pomohli složit na auto, což byl docela zajímavý zážitek.

Povýšen do stavu šlechtického

Po práci začala další část programu, kdy jsme byli povýšeni do stavu šlechtitelského… Král Ludvík VI v době , kdy se začalo poprvé létat balónem  (v té době létala jenom šlechta) nařídil, aby každý , kdo poprvé poletí balónem byl povýšen do stavu šlechtického. A protože to nikdo dodnes nezrušil tak to platí dodnes.  Křtili nás vodou, ohněm a zemí. Všichni jsme poklekli na poli, kde balón přistál, trochu nás podpálili vlasy zapalovačem, nasypali nám na vlasy hlínu a polili nás šampaňským. No a už jako šlechticové jsme si připili šampaňským, dali nám na památku skleničku s obrázkem balónu a křestní list, který nás opravňuje jakožto šlechtice do konce života nepracovat…

Konopiště – let balónem

Let byl báječný, ale radím všem, pokud nelitujete peněžní prostředky, je lepší letět sám s instruktorem…

lubomir bogdan

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *