• Menu
  • Menu

Andorra, zapomenuté území v Pyrenejích

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Andorra » Andorra, zapomenuté území v Pyrenejích

Andorra je jedním z těch malých evropských států, na které není těžké tak trochu omylem zapomenout. Jedná se o knížectví ležící mezi Francií a Španělskem v nadmořské výšce 900 m. n m. Celkový obvod hranic je 120, 3 km a hlavním městem je Andorra la Vella. Andorra není členským státem Evropské unie, ale je součástí mezinárodních organizací, jako jsou OSN či Rada Evropy. Státním zřízením je diarchií (dvojvládím). O roli monarchy se zde dělí francouzský prezident a urgellský (tedy španělský (!)) biskup. Celý stát je pak součástí španělské diecéze Urgell.¨

Andorra

Kromě toho, že se Andorra nachází obklopena pohádkovými horami, také některé její historické události připomínají příběhy z pohádkových knih pro děti. Tak například během první světové války vyhlásila Andorra válku Německu. Vzhledem k tomu, že tento stát nemá armádu, ale pouze vojenského náčelníka, kterým je sám francouzský prezident, nemuselo se Německo příliš obávat nějakého významnějšího útoku. Nebo že obyvatelstvo schválilo novou ústavu až v roce 1994, která měla nahradit smlouvu z roku 1278 (!), podle které se španělský biskup Seu de Argell a hrabě z Foix (od roku 1871 francouzský prezident) dělili o moc. Celkem vtipná je i představa, že místní ženy získaly volební právo až v roce 1970. Co by na to asi řekly dnešní feministky, aneb kde se stala chyba. Je poměrně příjemné zjistit, že v tolik urbanizované Evropě existuje stát, který se svým vývojem, historickými událostmi i měřítkem zcela vymyká historickému kontextu svého okolí. Do dnešních dní tento stát spoléhá na španělskou a francouzskou pomoc při své obraně a to v rámci tzv. „smlouvy o dobrém sousedství, přátelství a spolupráci“. Jen si tak říkám, kolik těchto smluv by bylo třeba v českém prostředí uzavřít, aby se konečně vyřešily mnohdy absurdně napjaté vztahy mezi sousedy.

Jestli si říkáte, jak tento stát může fungovat, když polovina jeho oblasti leží nad horní hranicí lesa a druhá polovina je většinou zalesněná, věřte, že i já jsem měla určité obavy. Ty se ovšem rozplynuly již u hranic, kdy jsme musely čekat v dlouhé koloně aut vedoucí do země. Tato auta do Andorry nejela za turistickými atrakcemi a rekreací v místních horách, nýbrž natankovat benzín, který tady byl v přepočtu o 6 Kč na litr levnější než v okolních státech. Další část aut se z kolony odpojila u místních obchodních center. Pokud jste si spletli cestu, měli jste smůlu. Zapojit se zpátky do kolony bylo téměř nemožné. Jedním slovem kocourkov, na který jsme během našeho putování nebyli zvyklí. Vysvětlení této situace je zcela jednoduché – Andorra je tzv. daňovým rájem. Neplatí se tu tedy žádné přímé daně a je zde zavedena pouze 4% daň z přidané hodnoty. Toho využívají nejen místní ale i obyvatelé příhraniční oblasti. V lokálních obchodech můžete najít téměř vše s velmi výraznou slevou oproti zbylým evropským zemím.

Andorra

Představa toho, že bychom měli zastavit a do toho mumraje se zapojit, nás přímo děsila. Proto jsme se pokusili co nejrychleji vyjet z měst a dostat se někam do klidnější oblasti vyšších hor. Zastavili jsme až v jednom z horských městeček. Naše zvědavost nám nedala.  Chtěli jsme zjistit, jak velký cenový rozdíl bude například v alkoholických nápojích. Popravdě byli jsme trochu zklamaní, že se nejednalo o nějaký markantní rozdíl. Pak jsme si k tomu všemu ale uvědomili, že se všemi lahvemi vína a portského, které jsme vezli z Portugalska, dávno překračujeme veškeré andorrské vývozní kvóty pro alkohol. Koupili jsme tedy alespoň jednu lahev ginu a upřímně se modlili, aby nás na hranicích nezastavilo policejní auto. Měli jsme ale štěstí a úspěšně se přes andorskou hranici dostaly do jižní Francie, kde naše cesta domů pokračovala dál.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *