• Menu
  • Menu

Zbraslavský most

Most Závodu míru

Nejenom já mu říkám Zbraslavský most, ale správný název je most Závodu míru.  Mezi jeho prvními uživateli byli účastníci tehdy populárního cyklistického Závodu míru. Zabočíte – li na jeho konci směrem na Vrané nad Vltavou, dostanete se do místa, které je výchozím bodem pro ty, kteří užívají jak cyklistickou a bruslařskou stezku, tak odtud vyrážejí na krásné a romantické výlety podél řeky Vltavy.

Most byl vystaven v roce 1964 (byl prvním obloukovým mostem na světě s metodou samonosné  svařované výztuže),   na místě starého  silničního železného zbraslavského mostu přes Vltavu o třech otvorech (42 metrů, 62 metrů a znovu 42 metrů), který byl soudobou moderní stavba sklonku 19. století.

Zbraslavský most Závodu míru

Most Závodu míru

Jde o mostní stavbu, při jejíž realizaci odpadlo použití skruže i dřeva pro bednění konstrukce oblouků (tzv. B systém), navržena jako příhradová konstrukce, která unese nejen svou váhu, ale i váhu mokrého betonu. Ten má jediný střední oblouk o rozpětí 75 m a tři pilíře na každé straně.  Bednění je nahrazeno ocelovým síťovým pletivem. Oblouk je před betonáží v několika místech krátkodobě podepřen lehkou konstrukcí. Most je dlouhý 194 metrů a byl vystavěn firmou Stavby silnic a železnic dle projektu ing. J. Tvrzníka.MOst je technickou památkou.

Zbraslavský most Závodu míru

Most byl rekonstruován v roce 1997

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *