• Menu
  • Menu

CouchSurfing

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » CouchSurfing

Jak jsem se potkala s CouchSurfingem .

Slovo, jehož  význam jsem  neznala,  jsem poprvé zaslechla před třemi lety od své dcery Ajky. Jedním uchem sem a druhým ven! To bylo samé , že to je úžasný, paráda a tak dále . A tak doslovný překlad spát na gauči se téměř naplnil a to velmi záhy.

Zapomněla jsem na to, až do osudného dne. Seděli jsme doma  s přáteli na terase, bylo teplíčko, možná květen. Do našeho veselí přišla mladá žena s batohem na zádech a hledala Andreu, jak jsem pochopila z jejího německého dialektu. Ta právě někam zmizela, a tak díky několika sklenkám vína, šlo i konverzovat v jazyce, který neovládám. Dozvěděli jsme se, že bude u Ajky tři dny bydlet ( rozumějte, ona má byteček tak 15 m2), takže prý bude spát na zemi na karimatce…tak to byla první couchsuferka, kterou jsem v životě viděla !

Další týdny nám přinesly další a další návštěvníky  z  USA, Austrálie, Brazílie, Německa, Polska, a dalších  exotických či méně  exotických  zemí naší planety. Musím říci, že už jsem se ani neorientovala, kdo, kdy, a kde spí…Ajka postupně (a to zaslouženě) získala od svých  nocležníků dobré reference, potřebné pro další setrvání v organizaci. Někdy už jsem  měla těch Couchsurferů tak akorát dost!

Uběhlo půl roku a Ajka jela s Klárkou na Hawaii. A tak postupně vyzkoušely CouchSurfing v Seattlu, v Kalifornii, na Hawaii i na Islandu. Přibývaly další země Německo, Švédko, Japonsko…a já si na ten pojem i CouchSurfing začala zvykat.

zkušenost s Couchsurfingem na Hawaii

Mé  první aktivní setkání s CouchSurfingem bylo ve chvíli, kdy mě Ajka pozvala na neformální setkání CouchSurferů v Praze. Ve vietnamské restauraci se sešlo asi 25 lidí z celého světa, nebyli jenom mladí, i když těch byla převaha. Bylo to neskutečná a úžasná atmosféra, dobré jídlo a komunikace. Já teda zírala a moc nemluvila, až po malém drinku jsme se osmělila a nakonec se báječně pobavila s chlapcem (no , báječně, nebyl kritický k mé špatné angličtině), který právě přiletěl ze Sibiře a pocházel z Izraele….

Druhé setkání pak bylo,  má cesta s Ajkou do Drážďan, kde jsme spaly u příjemných lidí, v krásném prostředí, nechyběla konverzace, společný koníček  cestování a i dobré jídlo…

Třetí aktivní setkání s živým coucsurferem bylo na Srí Lance.  Ajka nám dopředu zařídila, že na letišti na nás jeden z nich bude čekat a než se rozkoukáme, tak nám pomůže jak na Srí Lance cestovat. Bohužel od první chvíle bylo jasné, že tento (zaměstnanec cestovní agentury) do této organizace nepatří. Od začátku jsme měli s tímto člověkem obrovský problém a jeho pohnutky byly pouze ekonomické, ale to jsme holt měli smůlu !!

zkušenost s CouchSurfingem na Šrí Lance (negativní)

Při dalekých  a dlouhých cestách mé dcery jsem vždy dost trpěla a žila ve strachu, kde to moje cestovatelské dítě asi spí. Až na malé výjimky vždy vše proběhlo dobře.

Jeden případ, kdy s Klárou utekly od svého bytného se stal na Hawaii, kdy pan bytný děvčata kontroloval jak si čistí zuby,  dost  je usurpoval a ve finále je pozval do restaurace a nechal za sebe platit a pak už byl  jenom naložený v alkoholu…..

Strach jsme měla, když odjela s kolegyní do Švédska k panu Kachňákovi. Ajka mi ho před odjezdem ukázala na fotografii a já řekla to né!!!. Ten člověk vypadal jako šílený fousatý poustevník. Opak byl nakonec pravdou. Holky se měly prima, ochutnaly delikatesy, které se dodávají do nejluxusnějších restaurací ve Švédsku, ochutnaly houbičky a další nezvyklé plodiny v lese,  bydlely na místě, kam by se jako normální turisté v životě nedostali – na kachní farmě uprostřed švédské přírody…

Má mladší dcera Terezka a její kamarád vyzkoušeli CouchSurfing v Praze i ve Finsku…..

zkušenost s Couchsurfingem v New Yorku

 

Co je  Couch Surfing– je to  vlastně bezplatné ubytování a největší internetová služba přes sociální sítě  tohoto charakteru na světě. Více na : www.couchsurfing.org. Oficiálně vznikla tato organizace 1. ledna 2004. Stránky tohoto typu patří k nejnavštěvovanějším stránkám na internetu. Kvůli bezpečnosti je komunikace mezi jednotlivými „ couchsurfery „ archivována. Každý žadatel, který chce být zaregistrován , vyplní tabulku- znalost jazyků, popis jaké ubytování nabízí, jaké má záliby, nahraje fotografii jak vypadá a nahraje i fotografie místa , které nabízí. Každý postupně získává hodnocení od lidí, kteří jej navštívili (kladné nebo záporné). Mohou být různé způsoby ověřování . V roce 2010 měla organizace 2 170 000 členůve 232 zemích světaz toho plovinu tvořili couserfeři z Evropy. Každým rokem roste počet zájemců geometrickou řadou.

Důležité je, že musíte pravdivě uvést , co můžete a co chcete nabídnout, nic není povinné . Pokud chcete nabídnout k přespání i snídani, tak ji nabídněte, pokud chcete nabídnout výlet , tak ho nabídnete, pokud na to nemáte čas ani finance, nabídněte přespání…ale buďte vždy féroví!!! V každém případě CouchSurfing není jenom o ubytování, ale někdy stačí, když některému žadateli dobře poradíte, když mu nabídnete třeba prohlédnout si město, zajdete s ním na kávu, když vaše město (zemi) jenom krátce navštíví, nebo se sami zúčastníte některého se srazu….

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *