• Menu
  • Menu

Skogskyrkogården, UNESCO

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Švédsko » Skogskyrkogården, UNESCO

hřbitov Skogskyrkogården (7)Lesní hřbitov.

Vím, že hřbitov je tím nejsmutnějším místem pro návštěvu  a těžko uvěřit, že může být právě hřbitov místem,  kam míří kroky nejenom pozůstalých, ale i cestovatelů. Skandinávský Asplundův hřbitov patří k místům, které vás pohltí a  překvapí  svým klidem a jednoduchou krásou, plynoucí z  propojení přírody a architektury, hroby rozseté pod vysokými stromy,  náhrobní  jednoduché  kamenné  pomníčky  v lučním rámu právě rozkvetlých sedmikrásek a pampelišek, kaple  souzněné s krajinou. Dominantou areálu je mohutný kovový kříž , vysílající do krajiny svou duchovní sílu a poselství. Kříž stojí blízko krematoria.

Obřadní síň s velkou předsíní na vysokých sloupech, doplňují další drobné stavby. Architektura hřbitova odráží vývoj architektury od severského klasicismu až po funkcionalismus.

hřbitov Skogskyrkogården (8)

Lesní hřbitov a krematorium Skogskyrkogården / název v angličtině je Woodland Cemetery  /– dílo architektů Erika Gunnara Asplunda a Sigurda Lewerentze z  let1935-1940. Byl vybrán  návrh ze soutěže  z let 1915 s názvem „ Talium“ od mladých, výše zmíněných tvůrců. Práce po úpravách návrhu započaly v roce 1917. Jako místo byly vybrány staré lomy na štěrk porostlé borovými lesy. První fáze výstavby byla dokončena za 3 roky. Stavba dalších částí a stavba pokračovala až do roku 1940.

Idea a krása, kombinace vegetace a architektonických prvků, lesního hřbitova byla základem pro tvorbu dalších takových ve světě..

Na hřbitově se konalo mnoho pohřbů známých osobností. Můžeme jmenovat herečku Gretu Garbo ( 1905-1990), spisovatel  Ivar Lo –  Johansson (1901 – 1990)),  estonský básník Artur Arsin ( 1889 – 1977)……

hřbitov Skogskyrkogården (16)

V roce 1994 byl Skogskyrkogården zapsán na seznam  světového kulturního dědictví UNESCO.

Hřbitov se nachází ve čtvrti Gamla  Enskede jižně od centra Stockholmu. Skogskyrkogården. Rozloha hřbitova je 102 hektarů a patří k největším ve Švédsku.

 Je napojen na stanice metra stejného názvu Skogskyrkogården.

Adresa : Sockenvägen 479, Enskede

Andy

Ve 12. letech mě rodiče poslali samotnou do Kanady a USA. Poznamenalo mě to a tak jsem asi cestovatel. Hodně jsem od té doby viděla a poznala a hodně ještě poznat chci.Tak uvidíme !

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *