• Menu
  • Menu
Štrasburk

Strasbourg (Štrasburk)

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Francie » Strasbourg (Štrasburk)

Cesta do Strasbourgu, aneb jak levně cestovat vlakem.

Rozhodla jsem se co nejlevněji dojet do Štrasburku ve Francii. Ale jak? Počáteční dilema z cen jízdenek se stále prohlubovalo. Se Student Agency z Brna přestupovat v Praze a potom rovnou směr Štrasburk se zdálo jako nejvýhodnější varianta. Jak cenově, tak i časově. České dráhy na svých internetových stránkách ponoukají cenu okolo 79 euro. To se mi zrovna nezdálo jako nejvýhodnější alternativa. Ale vynalézavá mysl českého národa si vždy dokáže poradit.

Model Štrasburku

Vstupuji tedy do vestibulu Hlavního vlakového nádraží v Brně a mířím rovnou k informacím. Velmi ochotný mladík mi nabízí cenu okolo dvou tisíc za jednosměrnou jízdenku. To však stále nepřipadá v úvahu a tak spolu vymýšlíme co nejlevnější variantu. Naštěstí jsme stejně naladěni a tak o pár minut později odcházím se zakoupenou jízdenkou za 29 euro + 8 euro. Jak to? Využili jsme spolu možnosti tak zvané SparNight. Jedná se o vlaky převážně německé společnosti Deutsche Bahn. Německá společnost zajišťuje noční vlaky do několika zahraničních měst nejen v sousedních státech Německa. Jízdenku je možno zakoupit z ciziny do německého města nebo naopak. Já tedy kombinuji dvě jízdenky. Z Prahy do hraničního města s Francií za 29 euro zvýhodněná noční a poté z Offenburgu do Štrasburku již klasická za 8 euro. Tímto způsobem lze velmi ušetřit při dlouhých cestách přes, nebo do Německa. Cenu jízdenky jsem tedy snížila na polovinu a už se velmi těším na cestu.

Nastupuji v Brně do vlaku a už se řítím do Prahy, kde přestupuji. Vše jde podle plánu a za chvíli si již lebedím na svém předem zakoupeném sedadle v EC směr Zurich. Výhodou SparNight jízdenky je i místenka zdarma zahrnutá v ceně. I tak se ovšem ve vagonu potkávám pouze s několika málo zahraničními turisty. Noční vlaky nejsou zrovna trhákem. Upravím si sedadlo do pohodlné polohy a už už chci zamhouřit oči, když tu přichází velmi příjemná paní průvodčí. Kontroluje mi lístek a s dobře míněnou radou odchází. Ve mně však docela zatrnulo. Tyto noční vlaky si prý vybírají Polští černí pasažéři, kteří se mezi dvěma zastávkami podívají turistům nejen do kapes. S pocitem, že máte pravděpodobně hodně zavazadel, která by vám beztak na cestě překážela, vám rádi pomohou a několika kufrů či kabelek vás zbaví.

Popravdě už se mi moc psát nechce. Pevně přitisknu malou brašnu s doklady a peněženkou a pozoruji ubíhající cestu. Po chvíli mě však panická hrůza opouští a nořím se do hlubin spánku. Noční vlaky jsou opravdu pohodlné a tiché. Spolucestující jsou tolerantní a sami se snaží tiše pravidelně oddychovat. Až do Offenburgu jde vše jako po másle. Žádné zpoždění, naopak přijíždíme neplánovaně o několik minut později a já se pomalým tempem šourám k přistavenému vlaku do Strasbourgu. Offenbourg je již bilingvální město a  tak okolo sebe slyším štěbetat ranní ptáčata mířící do práce jak německy, tak francouzsky. Ve vlaku směr Štrasburk je již upřednostňována francouzština, ale všechny informace jsou hlášeny zároveň i v němčině. Na hlavní nádraží Štrasburku dorážím ráno v sedm hodin. Cesta byla klidná a bezproblémová za skvělou cenu.

Jedno z mých oblíbených náměstí Štrasburku

Později zjišťuji, že za stejně výhodnou nabídku je možné z Prahy nebo Brna docestovat kupříkladu do Švýcarska, Švédska či Dánska. Mou další lokalitou se SparNight však pravděpodobně bude Amsterdam. Krásné rovinaté pole plné kvetoucích bylin, vodní kanály a rušná města. Tak jak si Holandsko pamatuji…. Čeká na mou návštěvu a chystá mnohá překvapení. Tak zase někdy se SparNight a třeba se ve vagonu potkáme.

Katka

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentářů