• Menu
  • Menu

Itálie, Madesimo

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Itálie » Itálie, Madesimo

Lyžování v Itálii

Pod stromečkem zabalený dárek, týdenní zimní dovolená v italském Madesimu. Já ani nevím jestli se těším, netuším jak se na takovou „lyžovací“ dovolenou zabalit. Posledních  třináct  let jsme v zimě jezdili do teplých krajin, hlavně do Asie :-).  No co,  lyže a vybavení zařídí Ajka a zbytek musím nějak zvládnout. Pojedeme autem „4 holky“. Je sobota večer, zabaleno, guláš a polévka je hotová. To, aby jsme po tak dlouhé cestě, až dorazíme na místo, měly něco dobrého než se porozhlédneme po okolí.

Hurá do Alp

Holky si berou každá dvoje lyže, jsou totiž na rozdíl ode mne  nejenom mladé, ale  hlavně výborné lyžařky. Mně bohatě postačí jeden pár lyží, jedno sešroubované zápěstí a pochroumaná noha. Díky kamarádům i googlu mám zaručené informace o existenci záchranných barových zastávek na svazích v Madesimu. Takže, co si přát, pohodovou cestu, dobrou náladu a skvělé počasí !

Madesimo
Madesimo- Groppera

Lyžování Madesimo

Už  cesta přes Švýcarské Alpy a příjezd do Madesima krkolomnými zatáčkami a tunýlky /hlavně v posledním sjíždění a pak stoupání přímo do Madesima/byl neopakovatelným zážitkem. Při odjezdu jsme pak vyzkoušely mnohem jednodušší cestu dolů, která z Madesima vede. Týden v italském středisku utekl jako voda. Počasí jsme měly od všeho trochu, od chumelenice a mlhy, kdy nebylo na krok vidět až po luxusní azuro! Hned první den byl pro mně těžkým oříškem, pohled z vrchních částí lanovek luxusní, ale přimrzlý sníh pro sjezd nic moc /no, sjezd, spíš opatrný sešup dolů/. Poslední jízda byla  i s krkolomným pádem a pravé zápěstí a rameno bolelo jako čert. Stáli při mně všichni svatí a tak to neskončilo zlomeninou.

socha Europa Madesimo
Madesimo
Madesimo

Středisko Madesimo

Následující odpočinkový den, byl plný sněhu, mlhy a koštováním italských specialit Aperolu a Bombardina. Ve středisku, kde potkáte hlavně lyžaře z Itálie, italského Milána a Čechy nás  mile překvapilo. K lanovce jsme to měli nějakých 200 metrů a to bylo skvělé! Jako průvodci nám byli hned od prvních okamžiků Češi, kteří zde byli již několikrát. Další dny byly ve znamení zkoušení různých lanovek i sjezdovek. Mně se nejvíce líbilo na sjezdovce Motta s nepřehlédnutelnou sochou Europy nad ní. Co se týče občerstvovacích barů, tak jednoznačně vede pizzerie Laricci. Holky mimo sjezdování vyzkoušely i čím dál populárnější  freeride, jízdu ve volném terénu.  Ke štěstí už nám chybělo jenom nějaké super SPA s bazénem a saunou. Poslední den před odjezdem jsme vyzkoušely i večerní bruslení na zdejším stadionu. Na Gropperu, která je vysoká 2950 metrů jsme vyjeli 2x. Jednou, když nebylo na krok a tím pádem ani na okolní vršky vidět vůbec a podruhé, kdy bylo venku jak v pohádce.

Madesimo – freeride, foto Ivana Říhová (2)
Madesimo - freeride, foto Ivana Říhová
Madesimo – freeride, foto Ivana Říhová

Madesimo

Městečko posazené ve výšce 1550 m n.m. se rozprostírá nad údolím Val Chavenna, stoupajícím strmě nad jezerem Como k sedlu Passo Spluga ve výši 2 113 m. Madesimo má moderní lyžařský areál Valchiavena Skiarea s 60. km sjezdovek s lyžováním až do výše 2 900m n.m. a 20km běžeckých tratí. Středisko je vhodné pro další zimní sporty a díky své poloze je vyhledávané turisty i mimo zimní období – celoročně. V centru městečka se nachází kostel Sv. Petra a Pavla, několik restaurací  i obchodů s potravinami, půjčovny sportovních a lyžařských potřeb, i kluziště.

jezerní přehrada Madesimo
Madesimo městečko s kostelem
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *