• Menu
  • Menu

Itálie – Panna Marie Evropy v Motta

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Itálie » Itálie – Panna Marie Evropy v Motta

Madonna d’Europa Motta

První den našeho lyžování v Madesimu byla mlha a chumelenice, takže o existenci sochy jsme neměli ponětí. Třetí den lyžování, kdy se obloha prozářila sluncem jsme sochu spatřili. Nejdříve z lanovky, pak jsme byli i přímo pod ní.  Majestátná, zlatá a neskutečná. Nádherné místo a výhledy na panoramata Alp neskutečné!

Panna Marie Evropy v Motta Madesimo

Panna Marie Evropy

Dnes 5.června 1955 vznikla skupina Casiniova Alpini, V říjnu stejného roku tato skupina vedená čestným prezidentem Cavim Vinzenzem Vismarou vydala do Casa Alpina di Motta. Zde se setkala skupina s knězem Don Luigi Re, který vyslovil prosbu, vytvořit poutní místo se sochou panny Marie. Původní návrh měla být socha Madony vysoká 3-4 metry. Práce se chopil Egidio Casagne z Borgo Valsugana, přítel kněze. Velkorysý umělec, spolu se svými spolupracovníky, vytvořili sochu 14 metrů vysokou. Na soše se pracovalo i 14 hodin denně a dílo bylo stvořeno za 10 měsíců!. Socha se nachází ve výšce 1720 m. n. m. a je celá pozlacená.

Panna Marie Evropy v Motta Madesimo

Historie

Socha byla nejprve vystavena ku příležitosti zahájení výstavy Národních řemesel v Roveretu. Už tady , během 15 dní, socha sklidila obrovský obdiv Italů i cizinců. Další poutí sochy bylo město Casetonovo, tady 3. září 1956 byla socha oficiálně požehnána milánským arcibiskupem Donem Angelem Grossi. Nejenom kněz Don Luigi Re byl ohromen krásou a velikostí sochy.Další nelehkou úlohu sehrál fakt, jak obrovskou sochu přepravit do hor.Prezident Cav. Vincenzo Vismara, vyrazil na cestu do Říma a hledal pomoc od armády. Setkal se s ministrem S.E: Paolo Emilio Tavianim a s dvěma zástupci, kteří zajistili spolupráci se společnosti Alpine Genius. Setkal se s ním ctihodný Spagnolli, který mu poskytl možnost rozhovoru s ministrem obrany a s velitelstvím NATO pro případ vojenské pomoci a použití vrtulníku pro přepravu na vrchol Pizzo Stela, kam nakonec socha umístěna nebyla, protože povrch hory nebyl pro instalaci sochy vhodný.

Panna Marie Evropy v Motta Madesimo

Madonna – Motta Madesimo

Socha byla umístěna na vrcholu Serenissimo v Motta 15. října 1957. Památník byl slavnostně otevřen v září 1958. Vedle památníku se nachází krypta. Panátník je  věnovaný evropským vojákům, kteří padli během druhé světové války. Na dvou lištách na stranách pomníku  se střídají nápisy  a vyobrazení meditací, jedny vyjadřují naději a druhé víru obrácenou do  Jeruzaléma. Uvnitř svatyně je pochován Don Luigi Re, kteý zemřel 14. dubna 1965.

Panna Marie Evropy v Motta Madesimo

Název sochy, která vyvolala zájem a nadšení v Evropě, byl změněn na název Panna Marie z Evropy.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *