• Menu
  • Menu

Itálie, Madesimo – Skiarea Valchiavenna 

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Itálie » Itálie, Madesimo – Skiarea Valchiavenna 

Lyžování, freeride a další adrenalinové sporty

Mimo příjemné lyžování, skvěle upravené tratě, výhledy na horské velikány, vyzkoušely holky i skialpy. Pro milovníky lyžování a snowboardingu nabízí Valchiavenna Skiarea od listopadu do pozdního jara 60 km sjezdovek. Lyžuje se převážně na severozápadních svazích pod vrcholem Pizzo Groppera. Dolní části sjezdovek vedou modřínovými lesy, horní partie jsou široké carvingové dálnice. Středisko nabízí sportovní vyžití rodinám s dětmi i adrenalinovým sportovcům. Většina sjezdovek je vybavena moderními lanovkami,  ke kterým se většinou dostanete  přímo od příjezdové komunikace. Středisko nabízí i vysokohorské sjezdy, kdy nadmořská výška je kolem 3000 m. Například, když vyjedete na Gropperu, můžete  obdivovat nejenom překrásné výhledy, ale také vyzkoušet sjezd do romantického údolí k jezeru Val di Lei.

Motta

Středisko Skiarea Valchiavenna 

– 1  podzemní lanovka
– 1  lanovka
– 1  8.kabinka
– 2  6.místné lanovky
– 4 4.místné lanovky  s ochranným štítem
– 1  4.místná lanovka
– 2  2.místné lanovky

Motta

Svahy

– 15 červených sjezdovek
– 17 modrýchsjezdovek
– 2 černé sjezdovky (z nichž jedna je schválena pro závody FIS)
– 3 mimo sjezdovky (Canalone, Camosci a Angeloga)

Motta

Freeride – pípák, skládací lopata a sonda

Při našem pobytu napadlo hodně čerstvého sněhu a byl vyhlášen 3-4 bezpečnostní lavinový stupeň. Holky vybavené na skialpy-freeride /na tento, čím dál více oblíbený sport/s původním plánem přespat jednu noc v bivaku Surreta. Kvůli hrozbě lavin musely trochu slevit. Vyšly ráno do oblasti Montespluga. Počasí přálo, sněhu bylo také dost a tak výlet parádní. Ifča si ještě chtěla vyšlápnout na jeden z vrcholů, vystoupala dost vysoko, ale kvůli času musela nabrat Ajku, která čekala u jezera. Chybělo horké Bombardino, všude bylo mrtvo a zavřeno. O rámus a narušení romantiky se postarali řidiči  skútrů, kteří také na místo dorazily! Výšlap na skialpech holky doplnily  další den ještě o výstup a sjezd traverzem směrem na Gropperu.

Montespluga

Pokud dovolí počasí a vyjedete kabinovou lanovkou na Gropperu, je možné dolů sjet také na freeridech. Možností vyzkoušet si krkolomné traverzy je ve středisku a okolí více. Lyže na freeride jsou úplně jiné. Široké, placaté  a delší. Takové lyže  vás „udrží“ v hlubokém prašanu a těžkých sněhových podmínkách. Dá se s nimi sjet i sjezdovka. Freeride lyže se speciálním skialpovým vázáním určeným zejména pro ostřejší sjezdy poskytují nebývalou volnost v pohybu mimo sjezdovku Můžete mít super speciální lyže, boty, stoupací pásy, hůlky, ale co musíte mít: pípák (lavinový vyhledávač), skládací lopatu a sondu. Pípák –  je to plastová krabička, která se popruhy připevní pod bundu na prsa. Neustále vydává standardní signál, na který jsou napojeny všechny evropské i světové záchranářské organizace i ostatní pípáky. Když vás zavalí lavina, najde vás záchranář téměř okamžitě. Pokud kolega lyžař vyvázne z laviny bez úhony, přepne pípák na příjem, a najde vás také. Bez sondy, což je skládací dvou- až třímetrová tyčka, člověka pod sněhem nedohledáte a bez lopaty ho nevyhrabete.

Montespluga

Speed riding  – letecký sport, při kterém se létá na malém a rychlém padákovém kluzáku, obvykle v těsné blízkosti strmého svahu, speed riding (či ski gliding) je zimní sport provozovaný na lyžích.

Heli skiing – lyžování, kde lanovku nahradí vrtulník. Poloha oblasti na severu mezi severními a jižními Alpami zajišťuje příjemné lyžování a freeridingové podmínky.

Montespluga

 

foto: Jana Schlitzová a Ivana Říhová

mapa skiareálu

 

 

 

 

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *