• Menu
  • Menu

Víkend v Dětenicích

Dětenice..obec ležící v malebném kraji mezi Jičínem a Trutnovem v jihovýchodní části Českého ráje. Kdo má rád historii,dobré jídlo,pivo a k tomu dobrou zábavu pro dospělé i děti,tak pro toho jsou Dětenice jako stvořené.

NULL

Po hodině jízdy přijíždíme na malé náměstí,kde je parkoviště. Jen pár metrů od parkoviště vidím v zahradě krásný  barokní zámek a o pár metrů dál cihlově červenou středověkou hospodu,která je hlavním cílem našeho výletu. Na vstupních dveřích je přibito upozornění,že vstup do hospody je pouze na vlastní nebezpečí. Plný obav vcházím do ponuré a tmavé místnosti ,  osvětlené pouze svíčkami a pochodní. Než se stačíme rozkoukat už na nás řve šenkýř v dobovém kostýmu. Vítej holoto! Posaď se u nás! V čem se budeš smáčet a co budeš žrát?!? Po prvotním „šoku“ usedám do malého výklenku za krásně hřející pecí a rozkoukávám se…na zemi sláma,v trámech zaseklé sekyry,všude plno svíček,cítím nádhernou vůni pečených lahůdek a atmosféru dotváří středověká hudba. „Naštvaný“ šenkýř opět zopakuje : co tak vejráš?..tak v čem se budeš smáčet? Objednávám si pln strachu tmavé dětenické pivo,vyráběné v přilehlém pivovaru. Obsluha je velmi hlučná,ale taky rychlá….ani se nestačím rozkoukat a máme pivo na stole.Trochu se osmělím a zařvu: tak co bude s tím žrádlem?!

Šenkýř pohotově odpoví: holoto jedna,zavolám pacholky a nechám tě natáhnout na skřipec!!Naštěstí své výhružky nesplní a dává mi prostor k objednávce.Poručím si dobrou zelňačku s chlebem a čertovo krůtí masíčko připravované na rožni a podávané na salátu a s bramborou ve stříbře(alobalu),ďábelskou omáčkou a chlebem. Jídlo chutná velice dobře. V 19 hodin zažíváme pravý středověk…do hospody vchází piráti a jejich otrokyně,žebráci,živá středověká muzika. Atmosféra je báječná. Kdo nechce z Dětenic odejít,může se ubytovat ve středověkém hotelu ve kterém ve dne i v noci straší. Hotel je jako jediný v ČR zařazen do řetězce unikátních hotelů světa, jehož interiéry vás zcela jistě okouzlí. Kdo má rád víno,může navštívit Malou Moravu…vinný sklípek s ochutnávkou 20 druhů vín. Jsou zde stáje s koňmi a hlavně malebný barokní zámek s různými atrakcemi pro děti i dospělé. Hrají se zde pohádky pro děti,strašidelné soboty a prohlídky při svíčkách,zombie atd.

Prostě strávíte v Dětenicích krásný víkend,víkend plný historie,strachu,smíchu a dobrého jídla

lubomir bogdan

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *