• Menu
  • Menu

Advent v Bautzenu

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Německo » Advent v Bautzenu

Adventní výlet do Bautzenu

Slovo Advent pochází z latinského slova příchod a je ve svém pravém slova smyslu začátkem liturgického roku a přípravou na Vánoce. Mělo by to být spíše období jakéhosi zastavení, rozjímání a také  zamyšlení nejen nad sebou samým.

K času adventnímu patří neodmyslitelně adventní atmosféra. I když v našich luzích a hájích se již cosi za posledních 20 let změnilo i v tomto směru k lepšímu, přesto mám dojem a pozitivní zkušenost s tím, že v sousedním Německu a Rakousku umějí daleko lépe vytvořit sváteční atmosféru a taktéž si jí  náležitě vychutnat.

Jezdíme s rodinou  do těchto zemí  pravidelně v čase adventu již téměř deset let. V letošním roce padla volba na nedaleký Bautzen, který se nachází  zhruba 123 kilometrů od Mělníka, kde žijeme. V letošním roce tam pořádají již 626 vánoční trhy, které jsou otevřeny do neděle 19. prosince. Podle některých pramenů se jedná o nejstarší vánoční trh v Německu.

Advent v Bautzenu
Advent v Bautzenu

Adventní trh v Bautzenu je zasazen do překrásných kulis historického jádra města. Je zde plno stánků s typickým svařeným vínem. Víno vám nenalejou, jako je tomu zvykem u nás do plastového kelímku, který pálí do prstů, ale do pěkného keramického hrnku s označením města, roku a události . Když hrnek dopijete, vrátí Vám  zálohu, anebo si jej můžete za dvě eura odnést domů jako suvenýr.

Máme tak doma na polici již pěknou sbírku  adventních hrnků  z různých německých a rakouských měst. V dalších stáncích pak zavoní bratwurst, perníčky, cukrovinky……. Abych nemluvil jen o jídle a pití, ( doporučuji stánek na náměstí u stromečku se zvěřinovými specialitami).Jsou zde k vidění i stánky s typickými dřevěnými hračkami, svícny, vánočními ozdobami a dalšími věcmi, které k vánocům neodmyslitelně patří. Protože jsme na území, kde žije etnikum lužických Srbů, nechybí zde ani dvojjazyčné nápisy a zboží vyrobené i tímto etnikem.

Vánoční trhy  v Bautzenu mě  překvapily i v tom, že na rozdíl  například od Drážďan, kde jsme byli vloni, nebyly zde davy lidí a vše probíhalo v komorní sváteční atmosféře. Pro koupěchtivé je ihned vedle historického centra veliké obchodní centrum.  Děti jsou doslova u vytržení v hale obchodního centra, kde je instalován dům plný vánočních mužů, kteří, balí balíčky, pečou cukroví, vyřezávají svícny atd(vše je v pohybu).  Je to velmi vkusné a v závěru mohu zodpovědně říci , že návštěva adventních trhů v Bautzenu je dobrou volbou.

 

lubomir broz

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *