• Menu
  • Menu

Sázavské putování

Sázavské putování

Město Sázava na břehu stejnojmenné řeky je velmi známé nejen díky Sázavskému klášteru. Lokalizace v krásné krajinné scenérii propůjčují tomuto místo osobité kouzlo, které chytne za duši kdejakého návštěvníka zdejšího kraje.

Přicestovat sem je možné mnoha způsoby. Z Prahy je nejpohodlnější autobusová doprava, kdy bez přestupů trvá cesta lehce přes hodinu. Při jízdě vlakem se člověk nesmí zapomenout někde na přestupním místě. Avšak vlakem bývají cesty krajinou mnohem zábavnější. Poslední možností je pak vlastní automobil. Tuto variantu jsme zvolili my, jelikož ze severu Čech to bylo nejpřijatelnější řešení.

Dovezli jsme se tedy až do Sázavy, kde po zaparkování na slušně se plnícím parkovišti, následovalo malé občerstvení a naplánování trasy našeho putování. Prvním cílem byl samozřejmě již zmíněný Sázavský klášter. O této národní kulturní památce z 11. století již dozajista slyšel každý spousty informací. Nebudu tedy zde popisovat historii stavby, kterou nalezneme v jakémkoli turistickém průvodci. Mohu spíše popsat pocity a dojmy, které člověka zde provází. Jednak je to úcta a ohromení celou stavbou, jeho architekturou, důmyslností a precizností. Duchovní rozměr se ani nedá popsat, stejně tak tajemno, které celý areál obklopuje.

Po tomto kulturním zážitku se rozhodujeme vyrazit po husté síti turistických tras hledat řeku Sázavu. Zde si jen postěžuji na špatné značení po městě a blízkém okolí, kdy najít tu správnou cestu vyžaduje dobrý orientační smysl. Pátrali jsme po zelené turistické trase, vedoucí podél řeky až do Českého Šternberka. Nakonec jsme správnou cestu našli, ale jak to tak bývá, tak obrovskou náhodou a s velikým štěstím. Nicméně trocha dobrodružství ještě nikomu neublížila. Takže konečně již putujeme lesní cestou, která nás vede podél meandrující řeky, a místy se dostáváme takřka do těsné blízkosti vodního živlu. Okolní příroda a krajina modelovaná řekou nadchne každého romantika. Je to opravdu krásný kout naší vlasti, který stojí za návštěvu. A tak po cca 12,5 km středně náročné cestě dorážíme do Českého Šternberka.

hrad Český Šternberk

Hrad Český Šternberk je poutavá stavba na skalní vyvýšenině. Bohužel jsme přišli poněkud znavení, takže prohlídka hradu byla odložena na příští putování. Zde jsme při dojídání svačiny dospěli k názoru, že se nám nechce vracet do Sázavy stejnou cestou. Ale zároveň jiná cesta by byla již poněkud fyzicky náročná. Padlo tedy rozhodnutí vydat se k autu zaparkované v Sázavě vlakem. Počkali jsme několik minut na vlakové zastávce a za chvíli nám bylo dopřáno sedět a kochat se úžasnou říční krajinou i z druhé strany. Motoráček nás pohodlně dovezl až do Sázavy, kde nás hlad donutil vyhledat nějaké to zařízení s dobrým jídlem. V místním hostinci jsme pojedli výbornou česnečku, popili skvělou kávu a trochu znavení pozvolna vyrazili na cestu domů.

Tento výlet patří k těm povedeným a příjemně stráveným. Sázavské okolí a možnost kombinovat pěší turistiku s vlakovým popojížděním je dle mého názoru ideální a dokonalé. Je tak možné spatřit nejen větší kus země České, ale i z jiných perspektiv.

radek csano

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *