• Menu
  • Menu

Šerlich – Masarykova chata na vrcholu Orlických hor – výlet s dětmi

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Královéhradecký kraj » Šerlich – Masarykova chata na vrcholu Orlických hor – výlet s dětmi

Jsme na vrcholu Šerlichu, který je vysoký 1019 m. Téměř na vrcholu je postavena Masarykova chata, která byla otevřená v roce 1925 pod patronací Aloise Jiráska, i když on se otevření neúčastnil. Vybudována byla za přispění Klubu českých turistů dle návrhu arch.B.Fuchse. Z vrcholu Šerlicha je vidět  za hranicemi Polska pramennou oblast Divoké Orlice, přírodní rezervaci Topieliska. V této rezervaci rostou některé vzácné druhy rostlin , které na české straně nenajdete. (bříza trpasličí, blatnice bahenní…). Na východní straně je možno vidět za krásného počasí Králický Sněžník. Dále můžeme pozorovat Malou a Velkou Deštnou (1115 m nejvyšší hora Orlických hor). Na loukách v okklí Šerlicha rostou i vzácné a chráněné druhy rostlin a o loukám je zde dána zvýšená pozornost.

erlich Masarykova Chata

Na místě dnešního Šerlicha původně stávala horská osada Šerlich /Scherlich graben/. Vznikla kolonizací asi koncem 17. nebo začátkem 18. století dřevorubci a uhlíři. Busta prezidenta  Masaryka (od Leoše Kubíčka), která stojí před Masarykovou chatou , má i dle vyprávění domorodců pohnutou historii. Několikrát  za výměny režimů, ať už začátkem okupace Německem nebo za dob komunistů vždy socha zmizela a díky odhodlanosti českých vlastenců vždy byla dobře uschována a ušetřena před jejím zničením. Dnes ji můžeme opět  před chatou obdivovat.

V blízkosti chaty historicky stál hraniční kámen z doby vlády císaře Ferdinanda III. Zroku 1636, nově byl přemístěn do muzea v Deštném.

Na Šerlich se dostanete od hotelu Orlice v Deštném , silnicí vybudovanou v r. 1935 a prodlouženou až do Bedřichovky v roce 1974. Silnice dále pokračuje přes Neratov do Bartošovi v Orlických horách.

Šerlich je ideálním výchozím  bodem pro pěší i cyklistické výlety v Orlických horách.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *