• Menu
  • Menu

BUKAČKA – botanická zahrada Orlických hor

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Královéhradecký kraj » BUKAČKA – botanická zahrada Orlických hor

Přírodní rezervace Bukačka

NPR Bukačka je nejznámějším maloplošným chráněným územím Orlických hor. Jejím nejcennějšími částmi jsou druhově bohatá luční enkláva a smíšená pralesovitá bučina, kterou před smýcením zachránila nízká hmotnost a špatná kvalita dřeva. Porosty v pruhu ochranného lesa byly dlouho před vyhlášením rezervace ponechány vlastnímu vývoji. Rezervaci tvoří zbytky bukových palesů. Jelikož se nacházejí stromy ve výšce 1000 m mají stromy i bizarní tvary. Bukačka byla  chráněným územím vyhlášena v roce 1954 na ploše 50,72 ha.

Rozkládá se v nadmořské výšce 910 – 1025 m. Bývá nazývána „Botanickou zahradou Orlických hor“ . Bylo zde nalezeno 23 chráněných druhů vyšších rostlin. Rezervace je zajímavá i z hlediska mykologického a entomologického.

Bukačka Šerlich

20. let tady probíhá pravidelné kosení lučních porostů. Rezervace je přístupná po červené Jiráskově cestě. Rozkládá se severozápadně od Šerlichu. Naučná stezka vede z Deštného – zákoutí- Šerpách – Bukačka – Sedloňovský červený kříž – Deštné kostel a měří asi 15 km.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *