• Menu
  • Menu

P|ianosa – italský Alcatraz

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Itálie » P|ianosa – italský Alcatraz
Pianosa – cesta

Ráno vyjíždíme malou lodí z přístavu Marina di Campo na ostrov Pianosa (Idoly di Pianosa) . Mimo nádherného moře je možné po cestě spatřit některý z ostrůvků Toskánského souostroví. Určitě zajímavým a pro všechny známým je například ostrov Montecristo, který byl inspirací pro jednu z částí románu  Hrabě Monte Christo.

Pianosa – cesta

V dobách ranného  křesťanství byl ostrov Pianosa  využíván jako pohřebiště, pohřbívali zde v katakombách. Za Agripy zde bylo vězení, Agripa zde žil v exilu a pak zde byl zavražděn. Za vlády Napaloena, který chtěl ostrov osídlit,  se na ostrově těžil kámen. Byla zde vybudována ale věznice, kterou si postavili sami trestanci. Pojmenovaná byla Zemědělská trestanecká kolonie. Zároveň zde vznikla vesnice. Až donedávna zde fungovalo jedno z nejtěžších vězení v Itálii.  U pobřeží , částečně pod mořskou hladinou, byly objeveny pozůstatky římské vily.

Autor románu Hlava 22  Joseph Keller  zasadil  děj románu na Pianosu.

Ostrov  je součástí Toskánských ostrovů a nachází  se mezi Korsikou a Apeninským poloostrovem ve Středozemním moři. Toskánské souostroví  – jeden z největších národních parků v Evropě  se skládá z ostrovů : Elba, Capraia, Giglio, Gianntri, Georgína, Montecristo a Pianosa .

Pianosa

Pianosa má rozlohu asi 20 km2 a nejvyšší bod ostrova dosahuje pouze výšky 29 mn.n.m.

Laguna , s průzračným mořem , korály a bohatým podmořským životem , která se zde nachází, je možno jenom spatřit. Koupání je v laguně zakázáno!!

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *