• Menu
  • Menu

Girona, Dalího dům v Port Lligat a Parque Natural Cap de Creus

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Španělsko » Girona, Dalího dům v Port Lligat a Parque Natural Cap de Creus

Co mají společného město Girona, Dalího dům v Port Lligat a Parque Natural Cap de Creus?  Pokud vás nic nenapadá, nezoufejte. Nemají společného vůbec nic, až na myšlenku, že navštívit tyto tři místa stihnete během jednoho krásného katalánského dne. Svůj výlet započněme v Gironě, která se nachází přibližně 100 km severně od Barcelony. Je hlavním městem provincie Girona a má cca 90 000 obyvatel. Město bylo založeno již v prvním století našeho letopočtu (!) a kromě překrásného historického centra, ve kterém můžete bloudit celé dopoledne, zde můžete obdivovat staré hradby ze 14. století, Kolegiátní kostel Sant Feliu, Náměstí nezávislosti a židovské památky. Co byste si ale určitě neměli nechat ujít, je návštěva místní katedrály Pany Marie. Jedná se o nejstarší jednolodní katedrálu na světě, na které můžete najít hned několik slohových typů. Samotná stavba začala v 11. století románským slohem, ve 13. století ho vystřídala gotika a postupem času i další slohy. Stavba katedrály byla dokončena v 18. století, její následné úpravy a ozdobování trvaly přesto až do 20. století.

Girona, Španělsko

O dalších 80 km severněji leží ne příliš zajímavé přístavní městečko Cadaqués. Místní typicky poklidnou atmosféru vyrušují pouze autobusy s turisty, kteří sem jezdí za jediným cílem: navštívit dům Salvadora Dalího. Cestou z Girony se můžete před tímto kulturním zážitkem zastavit ještě ve městě Figuéres a prohlédnout si Museum Dalí, údajně nejvíce surrealistický dům světa, který navrhl sám umělec. Pokud chcete alespoň trochu pochopit nepochopitelnou představivost a múzy Salvadora Dalího, doporučuji návštěvu právě jeho domu v Cadaqués v přístavu Lligat. Prohlídky jsou zde organizovány každých deset minut a návštěva vám zabere minimálně 40 minut. Musíte se ale připravit předem a zamluvit si hodinu vaší návštěvy. Mohlo by se vám totiž stát, tak jako se to stalo i nám, že na místo přijedete, a první volný vstup bude až za dvě hodiny. A co v domě najdete? Řekla bych naprosto všechno. Pokud znáte Salvadorovy obrazy, pak v místních „domácích ozdobách“ najdete téměř všechny předměty, které na plátnech zobrazoval. Od labutí, jednotlivých figurín, přes vejce, které jsou dokonce součástí fasády, různé busty prostě všechno, co si představíte pod pojmem kýč a „bordel“. Nakonec vás jeho výtvory už přestanou udivovat- co jiného by taky mohl vytvořit v takovém prostředí.

Za vstup do snového světa zaplatíte 11 euro. Studenti a senioři zaplatí zlevněných 8 euro a děti do 9 let mají vstup zadarmo. Nezapomeňte: každý vstup je nutné nejdříve objednat, a to nejlépe přes internet na oficiálních webových stránkách http://www.salvador-dali.org.

V podstatě hned na sever od města Cadaqués začíná Parque Natural Cap de Creus. Jedná se o jeden z největších katalánských přírodních parků, který byl založen v roce 1998 jako první pobřežní přírodní rezervace. Můžete se sem vydat na celodenní procházku, nebo místo využít k odpolední krátké vycházce. Ať tak nebo tak, návštěvy nebudete litovat. Po ostrých skálách a kamenech vede pěšina až k moři. Po celou dobu si budete tak užívat překrásné výhledy na skalnaté pobřeží, ale i na jedinečnou květenu kolem vás.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

komentář