• Menu
  • Menu

Buškův hamr

Funkční technická  památka

Buškův hamr (kovárna na vodní pohon)  byl založen v roce 1780 v těsném sousedství mlýnu na kostní
moučku. Hamr je jedním ze tří zachovalých funkčních hamrů na území ČR.

Hamr

Hamr, dnes známý jako Buškův, postavil syn mlynáře Vojtěcha Foissnera, svinenský měšťan Josef Foissner,  ve druhé polovině třicátých let 19. století. Pozemek pod hamrem zvaný stráně (Pod lesem Strání) zakoupil ve veřejné dražbě od svinenské obce v roce 1835. Foissner postavil asi v letech 1836-38 jen náhon s hamernou, pak šel jeho majetek do dražby. Nejvyšší částku 801 zlatých zaplatil měšťan Dominik Bušek. K dokončení hamru došlo pravděpodobně v letech 1843.

Expozice Buškova Hamru u Trhových Svinů

Expozice je rozdělena do dvou částí. V hamerně si můžete prohlédnout funkční zařízení se třemi koly ovládajícími chvostový buchar, brus a jednoduchý kompresor, který vhání vzduch do výhně. Je zde vystaveno, ne zcela úplné, nářadí hamerníka. Expozice je v obytné části doplněna dobovými  fotografiemi  a kresbami konzervátora Karla Hlubučka.

V ostatních místnostech je instalován soubor nábytku a potřeb pro domácnost řemeslníků v minulosti. Na Buškovu hamru je kromě jinéhozajímavá tzv. černá kuchyně. Vodními koly Buškova Hamru otáčela a otáčí voda Klenského potoka.

Posledním hamerníkem z rodu Bušků byl Jan Bušek (1898-1972). Rekonstrukce do dnešní  současné podoby proběhla díky několika technickým nadšencům v letech 1990-1995. Vznik hamernictví byl závislý na využívání síly vodního kola, které znali již staří Římané. První   vodní hamry se začaly objevovat ve střední Evropy ve 14. století.

Buškův Hamr se nachází jeden kilometr jihozápadně od Trhových Svinů na toku Klenského potok jižně od Českých Budějovic, v podhůří Novohradských a Slepičích hor.

Květen – Září 

úterý – neděle 10 -17 hodin

pondělí zavřeno

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *