• Menu
  • Menu

Kotěrova vodárenská věž v Třeboni

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Jihočeský kraj » Kotěrova vodárenská věž v Třeboni

Vodárenská věž v Třeboni

Autorská replika Kotěrovy věže na pražské Zelené lišce byla postavena Na Kopečku v Třeboni roku 1909. Původní dřevěný vodovod ze Zlaté stoky již kapacitně i kvalitativně přestal stačit a tak bylo nutné situaci řešit stavbou městského vodovodu. Věž je nejviditelnější částí tohoto díla. Původní čerpadlo poháněl benzínový motor, který byl v letech 1922-5 nahrazen elektromotory.Vodárenská věž s artézskými studněmi byla jedna z mála Kotěrových návrhů inženýrské stavby , kde se přiblížil obvyklé průmyslové architektuře využitím režné neomítané cihly a zvýrazněné tektonické články. Vodárna má kruhový půdorys. Kónická válcová podnož z kamenného a cihelného režného zdiva, vyztužená pilíři nese vodní nádrž z ocelové nýtované konstrukce. Ta má nad nádrže tvar kopule, kterou tvoří železobetonové rámy. Zastřešení je helmicovité. Okna ve spodní části mají keramické doplňky , některé se zelenou glazurou. Věž je vysoká 42 metrů. Nejdůležitějším článkem je vlastní vodojem. Po II. světové válce byla věž vyřazena z provozu.

Kotěrova vodárenská věž v Třeboni

Vodárenská věž , která je dominantou východní části Třeboně  stojí necelý kilometr od hlavního náměstí směrem na Chlum u Třeboně v třeboňské čtvrti Na Kopečku.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *