• Menu
  • Menu

Námořní pevnost Suomenlinna / Sveaborg/

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Finsko » Námořní pevnost Suomenlinna / Sveaborg/

 Unikátní příklad evropské vojenské architektury své doby

Suomenlinna (Sveaborg) je finskou námořní pevností, kterou najdete na osmi z Helsinských ostrovů. Suomenlinna začala být budována v roce 1748, kdy bylo Finsko součástí Švédského království Augustinem Enhrensvärdem, pod švédským názvem Sveaborg (pevnost Svea).  V roce 1788 pak sloužila pevnost ve válce Švédů s Rusy a v roce 1808 připadla pevnost ruské armádě, kde byla ubytována po 108 let ruská posádka.

Suomenlinna – námořní pevnost

Během Krymské války v roce 1855, byla pevnost zbomardována anglo-francouzskou flotilou a byla ošklivě poničena.  Finsko pak 5. prosince vyhlásilo nezávislost a o rok později byla pevnost přejmenována na Suomenlinnu ( Finská pevnost) .

Nakonec byla pevnost v roce 1991 přijmuta pod UNESCO, jako unikátní příklad evropské vojenské architektury své doby.

Na ostrovy se dostanete trajektem z Market Square naproti prezidentskému paláci. Trajekt je v Helsinkách součástí městské hromadné dopravy, ale lístek se dát koupit i na místě. Samotný vstup na ostrov pak nestojí vůbec nic. Cesta trvá asi 15 minut

K vidění je zde  kostel z roku 1854, který byl původně vybudován pro ortodoxní ruskou posádku, ale poté co vládu převzalo Finsko převeden na evanglicko-lutheránský. Hlavní náměstí, bylo navrženo právě zakladatelem Augustinem, které bylo během Krymské války hodně zničeno, ale je zde stále co vidět. Pak je zde jeden z nejstarších suchých doků vybudovaných F. H.  Champmanem, který dnes slouží k obnovování starých dřevěných lodí.

Na  ostrově najdete spoustu míst k odpočinku pro celou rodinu třeba na piknik . Je odtud pěkný výhled na Helsinky. Navštívit je možno spoustu restaurací ,  a venkovních letních posezení a  v zimě si výlet můžete zpříjemnit nějakým horkým nápojem . vybrat se také můžete  ze 6 muzeí, jako je Suomelinnské muzeum, Muzeum hraček, Vojenské muzeum atd.. . Jinak je ostrov normálně obydlen.

Suomenlinna - náměstí

Určitě stojí za to pevnost navštívit. 🙂

klíště

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *