• Menu
  • Menu
tradiční ulice v Taormině

Taormina

Taormima.

Taormina je město na východním pobřeží, které si žádný z návštěvníků Sicílie nesmí a ani nenechá ujít. Proto si jistě dokážete představit úzké kamenné uličky přeplněné jak stánky se suvenýry, tak zážitku chtivými turisty. Hlavně během letních prázdnin jsou místní sluncem rozžhavené třídy opravdu k nevydržení. Jenže ani nepříjemné klima a ani záplavy všudy přítomných turistů vás od návštěvy nesmí odradit! Guy de Maupassant při své cestě po Sicílii poznamenal, že pokud by měl na ostrově strávit pouze jediný den, vybral by si ke své návštěvě právě Taorminu. Zní to sice jako hysterie, jenže ono tohle městečko na kopci má opravdu něco svého, co stojí za to vidět.

kostel a horní část kašny- symbol Taorminy
kostel a horní část kašny- symbol Taorminy

Protože je historické centrum Taorminy poměrně malé a nachází se na kopci, k jeho dosažení budete muset použít buď lanovku, která vás do města vyveze už od hladiny moře, nebo zaparkovat své auto na záchytném parkovišti pár výškových metrů a délkových kilometrů od centra, kam vás zadarmo doveze kyvadlový autobus. Pokud se vám nebude chtít čekat na autobus, který nejezdí zrovna podle přesného jízdního řádu, můžete do centra dojít i speciální cestou pro pěší. Logistiku místní dopravy tu mají tedy opravdu zvládnutou na jedničku.

Nejznámější památkou v Taormině je starověké přírodní divadlo (Teatro Greco), které je 2. největší na Sicílii (hned po divadle v Syracusách). Nejde ovšem ani tak o jeho velikost, díky které mohlo divadlo pojmout až 30 000 návštěvníků. Mnohem známější je tato památka pro svůj výhled, který směřuje přímo na „horu hor“ Etnu. Za vstupné 8 euro (studenti a děti 4 eura) se můžete starověkými ruinami a výhledem na Etnu i město a moře pokochat i vy. Na vyhlídce je možné pozorovat i vnitrozemí, konkrétně okolní pohoří Monte Tauro, ve kterém je město zasazené.

Teatro Greco
Teatro Greco

Taormina ovšem nadchne hlavně návštěvníky, kteří si chtějí užít městský život. Nakupování, zastávky na kávičku, zmrzlinu, procházky po rozžhavené dlažbě a obdivování starých historických budov, to je přesně to, co do města každoročně naláká tisíce turistů. Hlavní nákupní a turistickou ulicí je Corso Umberto, kterému se na své procházce městem nemůžete vyhnout. Najdete tu vše od butiků s drahými značkami po nevkusně zařízené stánky se suvenýry. Okolo této ulice jsou také situovány všechny důležité památky.

Mezi místa, kde byste se měli alespoň na chvíli zastavit, patří i vyhlídková terasa Piazza IX. Aprile. Kromě úžasného výhledu na pobřeží se známou pláží a poloostrůvkem Isola Bella se na terase můžete podívat do kostela Chiesa Sant´Agostino, nebo do veřejné knihovny.

kostel a vedle další a zase kostel...
kostel a vedle další a zase kostel…

Pokud byste chtěli město navštívit mimo turistickou sezónu v době, kdy nebude přeplněno turisty, zvolte si spíše období zimních prázdnin. I přesto, že zde turistická sezóna probíhá prakticky celoročně, v zimě je Taormina okupována pouze hrstkou nadšených turistů, kteří město využívají hlavně pro jeho lázeňský status. V tomto období si jeho návštěvu nenechají ujít převážně špičky evropské honorace.

Klára Skuhravá

Nadšení, vášeň a droga. Kdo jednou okusil, pochopí, jak snadné je koupit levnou letenku, zabalit batoh a vyrazit! Pocit naprosté svobody, boření hranic a mýtů...Otevřít svou mysl a se srdcem na dlani se rozběhnout. Cestováním žiji. V současné době i výlety na webu www.justwalkit.cz.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *