• Menu
  • Menu

Pivovar Olivětín

Benediktinský pivovar.

Broumovský pivovar vystavěný benediktiny 1890- 1905 a až do roku 1948 nazývaný Benediktinský pivovar.

Pivova r Olivětín
Pivova r Olivětín

Začátkem 18. století se církev rozhodla postavit nový klášterní pivovar mimo areál kláštera. V letech 1712 – 1714 byl na pozemcích velkoveského klášterního dvora vybudován nový pivovar. Byl postaven u křižovatky velkoveské cesty a Svídnické silnice (Schweidnitzer Strasse – silnice, po které se jezdilo přes Janovičky do slezské Svídnice) v Olivětíně (cca 2 km od kláštera). Klášter kupoval chmel od sedláků z několika vesnic na panství a ječmen byl dovážen z klášterního statku Sloupno u Bydžova. Z dochovaných zpráv dále vyplývá, že v roce 1759 byl v pivovaru bednářem Wenzel Keidana. 22.8. 1775 v době rebelie broumovských poddaných neznámý pachatel klášterní pivovar zapálil, v krátké době však byl znovu postaven. V roce 1770 byl sladovnickým tovaryšem Karel Jansura. 18. století uzavírá zpráva, že klášterní pivovar v roce 1786 dodal do 30 hospod na broumovském klášterním panství 4380 věder piva a do obou městských hostinců dalších 760 věder. V roce 1889 byla v Olivětíně postavena nová velká sladovna (Malzfabrik). V roce 1948 se v Olivětíně začalo pravidelně vařit desetistupňové pivo. V sortimentu vyráběných piv bylo do té doby tří, čtyř a sedmistupňové. Dále se vařilo výčepní tmavé, příležitostně světlá dvanáctka. Za čtrnácti stupňový tmavý císařský březňák získal pivovar v roce 1890 v Paříži a 1898 ve Vídni na potravinářských výstavách zlaté medaile.

Technologie

Pivo, vyráběné v pivovaru Broumov-Olivětín, je typickým představitelem tzv. piva českého typu. Pod pojmem piva českého typu rozumíme skupinu co do organoleptického charakteru vzájemně značně příbuzných piv.

Pivovar Broumov zve organizované skupiny návštěvníků k prohlídce výrobních prostor. Během prohlídky pivovaru, obklopené vůní sladu vyrobeného ve vlastní klasické humnové sladovně a žateckého hlávkového chmele, nahlédnete do tajemství výroby jednoho z nejstarších klášterních piv

Uvidíte, jak se za použití nejkvalitnějších domácích surovin, vlastní vody čerpané z více než 38 metrů hluboké artézké studny a prvotřídních pivovarských kvasnic rodí pivo vyznačující se mírně nasládlou, jemnou a lahodnou chutí s příjemnou chmelovou vůní a hořkostí.

Nabídka se rozšířila  o další atrakci – malou stálou expozici pivovarnictví, zaměřenou zejména na historii  pivovaru. Dne 4. června došlo k jejímu slavnostnímu otevření, jehož se zúčastnil převor P. Prokop Siostrzonek. To lze považovat za druhou významnou událost, neboť benediktinská noha, alespoň pokud je známo, takto oficiálně překročila pivovarský práh po 62-leté odmlce.

Kaple bolestné matky Boží
Kaple stojí v centru obce vedle pivovaru, při silnici 303 směrem na Janovičky. Kaple původně dřevěná z r. 1601 byla přestavěna  jako zděná v roce 1701 opatem Otmarem Zinkem. Další přestavby se dočkala r.1753.

kaple Bolestné P. Marie - Olivětín
kaple Bolestné P. Marie – Olivětín

Olivětín leží  v údolí Stěnavy , nedaleko města Broumov.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *