• Menu
  • Menu

Broumov

Město Broumov

Nachází se v kotlině ohraničené Javořími horami a hřebenem pískovcových Broumovských stěn. Protéká tudy řeka Stěnava, do ní se vlévají Kravský potok , Svinský potok a Liščí potok.

Broumov, jako správní centrum a jediné místo vyhrazené obchodu a řemeslné výrobě, byl pravděpodobně  založen v roce 1255. Broumovská vrchovina byla do konce 12. století součástí pralesa – přirozené hranice českého přemyslovského státu. Počátky Broumova spojujeme s působením nejstaršího mužského řeholního  řádu  ( břevnovští benediktýni) na území Čech , kteří území dnešního Broumovska  dostali darem od krále Přemysla Otakary I.. Roku 1348 byl Broumov povýšen na město ( na základě rozhodnutí Katla IV.

Nejstarší památkou města je historické jádro na skalním ostrohu, které prozrazuje svůj kolonizační původ v polovině 13. století s pravidelnou sítí ulic a velkým náměstím- tržištěm. Zbylé městské hradby lze spatřit na obvodě starého města.

Památky : Měšťanské domy, Stará radnice – od roku 1419 jedna z nejstarších radnic v českých poddanských městech, Benediktinský klášter sv. Václava – založen v pol. 14. století na místě staršího hradu a obnovován po požárech r.1559,1664,1684. Dnešní podoba je výsledkem barokní přestavby z let 1728-1733 podle projektu K.I. Dientzenhofera. Součástí kláštera je Muzeum Broumovska, Klášterní kostel sv. Vojtěcha, Farní kostel sv. Petra a Pavla, Kostel sv. Václava (dle projektu K.I. Dientzenhofera), Špitální kostel sv. Ducha , Hřbitovní kostel P. Marie – založený ve 13. století a povypálení husity znovu postaven v r. 1459….

.

Přírodní zajímavosti kolem Broumova: Broumovské stěny – národní přírodní rezervace – nejvíce známé okolí Hvězdy (dřevěná chata doplněná , Supí hnízdo a Kovářova rokle, Javoří hory, Adršpašsko – teplické skalní město.

Město Broumov leží v severovýchodních Čechách  ve Královéhradeckém kraji v okrese Náchod.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *