• Menu
  • Menu

Ledovec Perito Moreno

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Jižní Amerika » Argentina » Ledovec Perito Moreno

Argentina 7 – II.část, ledovec Perito Moreno – je ledovec v národním parku Los Glaciares v jihozápadní části provincie Santa Cruz v Argentině. Je jednou z nejdůležitějších turistických atrakcí v argentinské Patagonii. Má 30 km na délku a je jedním ze 48 ledovců Jižní Patagonie. Je třetí největší světovou reservou sladké vody.

ledovec Perito Moreno, Argentina
ledovec Perito Moreno, Argentina

 Ledovec Perito Moreno je jedním ze tří patagonských ledovců, který roste. Je 5 km široký s průměrnou výškou 74 m nad hladinou vody jezera Argentino. Hloubka ledu je 170 metrů.  Sledovali jsme a hlavně slyšeli pukání ledovce oddělování ledových bloků různých velikostí z krátké vzdálenosti.

V roce 1981 UNESCO zapsalo Národní park Los Glaciares na seznam světového kulturního dědictví. Popojedeme ještě asi 15 minut přímo k ledovci. Na parkovišti je restaurace a obchůdek se suvenýry. Okolo ledovce se chodí po bezvadně udělaných můstkách a je možné  se kochat pohledem z mnoha různých úhlů. Roste zde rostlina calafate, po které je pojmenované městečko. Argentinci ji používají na výrobu džemu. Začíná nám být zima. Po třech hodinách chození, focení a obdivován, si jdu koupit kávu do restaurace a nějaké pohledy. Zavírají už v půl šesté a Petrovi zavřeli přímo před nosem. Nějací lidé a hlavně naše průvodkyně ještě seděli uvnitř v teple a Petr se nemohl zahřát ani hrnkem čaje. Další skoro hodinu čekáme, než nás odvezou zpět. Naštěstí jsou tu toalety s mýdlem z rostliny calafate a trochu se tu schováme. V době odjezdu nám chyběl jeden člověk a parta lidí se ho vydala hledat. Pískali, řvali a běhali po lávkách. Naše drahá průvodkyně prohlásila, že nečekáme. Neuvěřitelné, měla jsem chuť jí praštit. Naštěstí kluka našli a jelo se zpět.

Do El Calafate jsme dorazili už za úplné tmy. Zašli jsme si v centru do restaurace na večeři. V hotelu je teploučko, koukáme na CNN. Zrovna odvolali ministerského předsedu Koreje, kvůli potopenému trajektu se studenty.

V 11 pm už spíme a nevíme o světě.

cestopis následující den

cestopis předcházející den

ledovec Perito Moreno, Argentina
ledovec Perito Moreno, Argentina
Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *