• Menu
  • Menu

Tato planeta

Kostel sv. Alžběty Uherské v Prosečném 

Letos se koná již 8. ročník fotografické  soutěže a putovní výstavy TATO PLANETA 16,  kterou  pořádá Občanské sdružení sv. Alžběty Uherské. Vernisáž výstavy se konala dne 3.7.2016 v kostele sv. Alžběty Uherské v Prosečném. Projekt se skládá z několika částí. Hlavní je fotografická výstava a soutěž, které se účastní jak členové humanitárních misí českých neziskových organizací, tak i mladí nezávislí cestovatelé. Pohled profesionálních humanitárních pracovníků v kontrastu s amatérskou fotografií ukázal již v minulých ročnících mnoho zajímavých pohledů na „obyčejný lidský život“. Základním bodem akce je výstava v kostele sv. Alžběty Uherské v Prosečném.

Projekt sleduje 2 hlavní cíle:

  • Podpora dětí po onkologické léčbě prostředníctvím nadačního fondu Krtek

  • Propagovat činnost českých humanitárních organizací jinde než v tradičních centrech kulturního dění

  • Oživit kulturní dění i v malých obcích regionu

Kostel sv. Alžběta Uherské

Pseudogotický kostel sv. Alžběty Uherské, stojí na návsi v obci Prosečné, postaven byl v letech 1898-1904. Jednolodní s polygonálním presbyářem  a západní průčelní věží , stěny jsou členěny opěráky. V kostele jsou funkční varhany. Kostel je zpřístupněn několikrát do roka. Konají se zde kulturní a sportovní akce . Snahou všech  a hlavním úkolem  sdružení je záchrana kulturní památky tj. kostela sv. Alžběty Uherské v Prosečném. Osud kostela, který se nachází na území tzv. Sudet, přímo zhmotňuje důsledky zpřetrhání lidských vazeb a osudů nezodpovědným přístupem politického establishmentu.

Kostel je stále v rekonstrukci; loď mimo věžičku má novou střechu, věž má střechu s malými dírami. Přístavky mají novou měděnou střechu, jsou zde  nové okapy. Fasáda  kostela je zničená. Některá okna rozbitá. Omítky uvnitř jsou z velké části opadané.

Kostelní hodinový stroj z roku 1896

Dne 3.11.2009 byl z Rýmařova do obce dovezen kostelní hodinový stroj z roku 1896, od fy. HAINZ , který věnoval občanskému sdružení „ sv. Alžběta Uherská „ pan Jan Kočandrle. Hodiny jsou ve velmi zachovalém stavu. Továrna na výrobu hodin Ludvík Hainz, Husarova 55, Praha byla založena v r. 1839….. dnes firma Hainz pečuje o většinu věžních hodin v Praze, např. hodiny chrámu sv. Víta, sv. Mikuláše, Klementina. Nejznámější je Staroměstský orloj, o který se Ludvík Hainz začal starat od roku 1864. V květnu 1945 byl orloj téměř zničen. Rozbitý orloj měl být odvezen do šrotu. Hainzovi lidé ho však rozebrali, vynesli z trosek a jednotlivé součástky  kus po kuse odvezli na dvoukoláku do dílny v Husarově ulici.

 Kostel je Národní kulturní památkou. Kostel i pozemek pod ním patří obci Prosečné.

kostel sv.Alžběty Uherské
Tato Planeta 2014 kostel sv.Alžběty Uherské

Sdružení sv. Alžběty Uherské  se sídlem v Prosečném čp.37. Propagovat činnost českých humanitárních organizací jinde než v tradičních centrech kulturního dění. Náplní činnosti pro splnění tohoto úkolu je pořádání kulturních a sportovních akcí. Sdružení bylo založeno v roce 2008. IČO 22737162, číslo bankovního účtu – 228512379 / 0300
kontakty:    [email protected][email protected] mob. 724589308

Prosečné

Prosečné se nachází 8 km od Vrchlabí. První písemná zmínka o obci je z roku 1437.  Ve vsi je několik pěkných venkovských usedlostí , čp. 50 ( stodola). Vedle stojí výklenková pozdně barokní kaplička se sochou Immaculaty, čp. 29 , čp. 100 , svou hodnotu má i bývalá škola čp. 41. Směrem, k Lánovu stojí schocha sv. Jana Nepomuckého (1802).

V Prosečném je také devítijamkové golfové hřiště.

Tato planeta 14 - www.kamsevydat.cz
Tato planeta 14 – www.kamsevydat.cz

 

Další harmonogram putování výstavy bude upřesněn v průběhu roku. Předpokládaná návštěvnost na těchto akcích se pohybuje kolem 5000 lidí. Součástí výstavy je  i prodej vystavených snímků ve vybrané hodnotě  v rámci projektu Člověka v tísni – skutečný dárek.

 

pozn:  do soutěže byly vybrány fotografie  a také se zúčastnili cestovatelé  z  kam se vydat. /ročník 2014 a 2015/

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *