• Menu
  • Menu

TRANSFORMACé, DEPRIMACé, KVINTA Cé – pozvánka na výstavu

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Praha - hlavní město » TRANSFORMACé, DEPRIMACé, KVINTA Cé – pozvánka na výstavu

Na vernisáž nás přilákalo několik důvodů , asi ten nejdůležitější byl ten , že jednou   z vystavujících je i  naše Terezka. Dalším příjemným důvodem je  to, že se výstava   koná přímo u Karlova mostu v MUSEUM OF YONG ART.

Blíží se začátek výstavy a davy turistů s pomalu zapadajícím sluncem nad Karlovým mostem nás aspoň na chvíli ještě zadrží a nechají nás pokochat nádherným výhledem na matičku Prahu. Jako vždy je to prostě nádherný zážitek.

Vstupujeme do nádvoří  Colloredo- Mansfeldkého paláce a do budovy jednoho z nejmladších a největších neziskových muzeí umění v ČR. AMOyA  je muzeum založené Artbankou v roce 2011. Prostor se stal výzvou umělcům k transformaci prostoru – např. site-specific projekty Ugy Rondinoneho, Jiřího Davida, Davida Černého a mnoha dalších….

Výstava TRANSFORMACé – nečekaný dav stojící před námi na schodišti paláce dává tušit , že je o výstavu velký zájem. Nejsme přímo svědky zahajovacího programu, neb jsme se davem včas neprotlačily. Ozvěna hlasů a zvonivého smíchu,  protkaná potleskem,  je jasným důkazem, že se máme na co těšit.

A tak v záplavě krásných lidí se proplétáme neobvyklými prostory a pozorujeme, prohlížíme a nehodnotíme. Ochutnáme výborné věnečky a slané keksy a necháme se unášet davem do dalších prostor.Výstava není velká , má náboj  a je z ní cítit radost.

Nadchly nás portréty samotného pana ředitele, designové a malované dveře, které zdobí během roku  přímo  interiéry  školy, obrazy, hlavy nebo třeba vtipní svalovci zastrkaní různě do odhalených potrubí….

 Dveře – přišli jste na záchod a zjistili, že tam chybí dveře? Nebo jste přišli a viděli je tak, jako nikdy ? Pak jste se stali součástí projektu kvarty C.. Psal se den, xtého února a my právě v opojení speciálního projektu, který byl spojen s návštěvou výstavy v Rudolfinu. Tak pravil La Chapelle. Viděli jste to ? Já ano, a vyvolalo to ve mně spoustu rozporuplných pocitů. A nejenom ve mně. Při cestě zpět do školy jsme se p. profesorem Brejchou shodli na tom, že Pražačka je skvělá a super , ale že to CHCE ZMĚNU. A změna přišla…..vernisáž  Dny vysazených dveří se konala 27.4.2012 /část úryvku ze školního časopisu  gymnázia Na Pražačce -ELEMENT .

Výstava s názvem TRANSMORMACé se koná od 6.9-30.9. 2012

Vystavující: Anička Dobřemyslová, Vítek Jebavý, Vítek Zmátlo, Martin Pichlík, Tereza Vacková, Tereza Valchářová, Tereza Schlitzová, Lucie Papáčková, Veronika Hušková, Dominika Maxová, Monika Maixnerová, Míša Uksová, Barbora Pauli, Eliška Surmová, Eliška Kubíková

profesor: Šimon  Brejcha

MUSEUM OF YOUNG ART, budova C, 2.patro

Karlova 2,Praha 1

Otevřeno denně 10.00-19.00

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *