• Menu
  • Menu

Dominikánská republika 4

NP Los Haitises

Budíček na 7 – grr, tomu říkám dovolená….ale spalo se nádherně-sme obklopený přírodou, tak svatý klid. Loučíme se v hotelu a mažeme pěšky zpátky, nám jíž známou cestou, na hlavní silnici, kde sme tentokrát za krásných 30 min ( vůbec sme si nevšimli jak je to blízko :-D). Dalších cca 30 min. čekáme na guagua – staví na mávnutí a překvapivě rychle nás hází do Mitches (cca 25km, 0,5hod.jízdy, 70RD).

Sabana de la Mar

Tady nám říkají, že za 5 min jede další guagua do městečka Sabana de la Mar = výchozí místo do NP Haitises. Máme hlad jak vlci, takže bus necháváme busem a zkoušim sehnat něco k jídlu. Brzo potkávám mini stánek na kolečkách, kde připravují smažené kousky banánů s něčím co vypadá jako malý páreček z lunch meatu. Usuzujem, že reálně asi spíš nechceme vědět co a z čeho to opravdu je. Kupuju 3 porce a mažem si je sníst na lavičky k moři. Pokud si odmyslíme špinavou vodu a bordel na pláži, tak docela romantika. Jídlo v nás rychle zmizelo a můžem vyrazit hledat guagua do městečka Sabana de la Mar. První to na nás zkouší nějakej típek s taxíkem – asi za 4000 RD. Pak nás paní posílá na zastávku. Jedem prakticky okamžitě, cesta stojí 120RD a trvá cca hodinku.

Motocoche po Sabaně

V Sabaně sme ještě nevystoupili z autobusu a už nás pronásleduje “hejno supů na motorkách“, co nám nabízejí odvoz = tzv.“Motocoche“-t axik na motorce, jsou výrazně levnější než normální tága.. Říkají si o 250RD, my to ukecáváme na 200. Ale musim přiznat, že to byla ještě docela štreka-cca 10km. Navíc“silnice“ je spíš taková zpevněná, šutrovitá, prašná cesta.  Nejdřív se chceme ubytovat v hotelu Paraiso Caño Hondo, který má maminka vyhlídnutý z Lonely Planet a má stát 50USD/dvoulůžák/noc. Ovšem když přijíždíme na místo, zjišťujeme, že realita je úplně jiná a noc se snídaní pro jednu osobu stojí 2100RD=cca 42USD.To je na náš low cost výlet docela pecka. Musim přiznat, že hotel vypadá nádherně, zasazený do skály s krásnou terasou a úžasným výhledem do okolí, žádný auta a svatý klid. Na druhou stranu, aby si tohle všechno člověk opravdu vychutnal, tak by tu musel zůstat aspoň 2 dny. Náš program je víc přespat a brzo ráno vystřelit, navíc za tyhle peníze tady můžem v poho vyžít cca 2dny : doprava, jídlo, úbytko i výlety. Recepční je zlatý a doporučuje nám levnější hotel ve městě. Taky říká, že výlet budeme mít levnější pokud si ho domluvíme sami.

Motocoche

NP Los Haitises

Takže měníme plán, jedem rovnou na výlet do NP Los Haitises a úbytko budem hledat v Sabana de la Mar. Naši taxikáři s náma jedou ke kotvišti lodiček, odkud se vyjíždí na výlety. Tady nám představují Tima, který bude náš průvodce. Říká, že cena za výlet je 130 USD, tedy cca 43USD/osoba, to kdyby sme byli větší skupina, vyšlo by to levněji, ale dneska už je docela pozdě, je 15 hod a nikdo tu není, takže berem “private výlet“ za vyšší cenu. Kluci (z motorek) se nás ptají, jestli by nám vadilo kdyby jeli s náma, říkáme, že jasněže ne! Tim jde připravit loďku, my si tu odkládáme batohy do boudy a platíme poplatek za vstup do národního parku- 100RD/os.

NP Los Haitises

V zátoce Pirátů z Karibiku

Hned po vyplutí projíždíme “pralesem“ mangrovníků. Tim říká, že na světě je asi 50 druhů, tady se nachází 4 a my proplouváme kolem mangrovníků červených. Taky zjišťujeme, že název Haitises není odvozen jak sme předpokládali od sousedního Haiti, ale pochází od Taínů (=původních obyvatel). Naše mangrovníková cesta ústí do  zátoky San Lorenzo, která je součástí obrovské Samanské zátoky. Toto místo je obecně populární pro filmaře, točili se tady i Piráti z Karibiku! V zátoce je různě rozeseto spousta malých skalnatých ostrůvků, které slouží jako hnízdiště mnoha vodním ptákům, v čele s pelikány. Všude kolem nás jich je nespočet…jen je těžké je vyfotit.

NP Los Haitises

Železnice 

Další zajímavostí, kterou tady najdete jsou zbytky železnice, která sloužila k transportu ovoce k lodím, které ho pak dále odvážely do Evropy. Zbytky železnice jsou myšleny kůly,  jejich výhodou ale je, že to je snad jediný místo, kde jde obstojně fotit ty vodní ptáky.  Nám pózuje jeden pelikání fešák.

NP Los Haitises – železnice

Jeskyně Taínů

Od železnice se vydáváme do jeskyně s nástěnnýma malbama Taínů, kteří zde v klidu žili do příjezdu Španělů, což se jim nakonec stalo osudným. Samozřejmě zde lze nalézt i poměrně nedávné “nástěnné malby“, některým se zasmějeme, ale upřímně řečeno jiné bych klidně zaměnila s těma originálníma, aspoň že Tim ví které jsou které :-).

NP Los Haitises

Poslední zastávkou našeho výletu je pláž, kde si můžete dát kokos a koupačku. Našim hlavním cílem je další jeskyňě, tentokrát bez maleb, ale vymletá vodou. Je tvořena 3mi dómy a jsou odtud krásné výhledy na moře a okolní ostrůvky. Koupačku vzdáváme, je docela pozdě a voda nám nepřijde nejčistší, ale kokosy samozřejmě dáváme. Cestou zpátky opět obdivujeme mangrovníky i místní ptactvo a najednou sme zase zpátky na molu.

NP Los Haitises

Loučíme se s Timem, berem bágly a kluci nás hážou na hotel do Sabana de la Mar. Cestou nám ještě zastavujou v místní “směnárně“. Nakonec spíme v hotelu, co vlastní jejich kamarádi nebo příbuzní. Každopádně 2 dvojlůžkové pokoje nás vychází na 1400RD a ještě se domlouváme večer na pifko. Do té doby bude moje největší starost sehnat adaptér, abych si mohla nabít foťák. Naštěstí v Dominikáně se přání plní samo – jakmile jsme vyrazili shánět, projížděl jeden z kluků, co nás vezl do NP a když sem mu vysvětlila co potřebuju, vzal moji nabíječku a než jsme stihla dát cigárko, byl zpátky i s adaptérem. Večer sme samozřejmě místo u pifka strávili u dvou lahvinek oblíbeného rumu Brugal Extra Añejo a dokonce nám v baru pustili pár písniček od Linkin Park místo tradiční Merengue. Po zavíračce nás kluci gentlmensky odvezli zpátky na hotel, aby sme náhodou nemusely šlapat 200m .

Je možné, že v některých zdrojích se dočtete, že Sabana de la Mar je díra. Nevěřte tomu. Vede sem nová silnice a 22000 obyvatel aspoň já osobně za díru nepovažuju. Navíc tady najdete dostatek barů, obchůdků i restaurací (těch je hodně především v přístavu). A pokud se chystáte do NP Los Haitises (což asi chystáte  ), určitě vás výlet z tohoto místa vyjde levněji než ze Samaná nacházející se na protější straně zátoky.

cestopis následující

cestopis předcházející

 

Ifca

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *