• Menu
  • Menu

Německo – Braniborská jezera

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Německo » Německo – Braniborská jezera

Okruh kolem Berlína přes 66 jezer 

Koupání, pěší turistika, jízda na kole i po vodě, památky na seznamu UNESCO a německá metropole na dosah ruky. To vše nabízí romantický turistický okruh „66 jezer“. Je skvělým tipem na prodloužený letní víkend nebo aktivní dovolenou, návštěvníky ale nezklame ani v zimě.

Plachetnice před zámkem Babelsberg, foto:Yorck Maecke

400 km tras kolem jezer okouzlí každého

Turistická trasu „66 jezer“ v Braniborsku  patří právem mezi  nejkrásnější trasy v Německu; předčila ji pouze frankfurtská GrünGürtel-Weg. Tato 400 km dlouhá turistická trasa vedoucí kolem Berlína je jednou nejbarvitějších částí severoněmecké roviny. Vede přes malebné louky, pastviny, kolem jezer i řek a ospalými vesnicemi, nad kterými není výjimkou zahlédnout kroužící jeřáby. Místa vyhrazená pro piknik lákají k odpočinku, restaurace k ochutnání místních specialit.  Díky minimálnímu převýšení je naprosto ideální volbou i pro nepříliš zdatné turisty – nováčky, kteří si mohou vybrat až z třiceti různých tras.

https://www.kamsevydat.cz/grose-storkower-see/

Široká nabídka možností aktivit jistě vyhoví jakýmkoliv požadavkům i časovým možnostem turistů. Velkou výhodu je, že okruh kolem 66 jezer je velmi dobře propojen s berlínskou místní dopravou, díky čemuž je atraktivní alternativou pro návštěvníky německého hlavního města, kteří si chtějí na chvíli oddechnout od velkoměstského ruchu. V létě si mohou návštěvníci užívat koupání v jednom z mnoha jezer, své půvaby však oblast neztrácí ani v zimě, kdy láká k procházkám v romantické, sněhem pokryté krajině.

Na trase také památky i Unesco

Milovníci kulturních památek i krásných parků jistě ocení, že trasa „66 jezer“ začíná i končí v Postupimi, jejíž paláce a zahrady jsou zapsány na seznamu UNESCO. Po výletě poklidnou krajinou se tak na chvíli mohou ponořit do historie a vychutnat si lesk i slávu pruské palácové a parkové architektury.

SANSSOUCI Postupim

Manfred Reschke

Ještě jeden exkurz do historie: ideovým autorem trasy „66 jezer“ je Manfred Reschke, důchodce, který vyjíždí do okolí Berlína od doby, kdy bylo město rozděleno na východ a západ.

Alej k jezeru Hellsee,foto Frank Liebke

Více informací o trase “66 jezer” naleznete na: zde

 

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *