• Menu
  • Menu

Kamenice v Harrachově

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Liberecký kraj » Kamenice v Harrachově

Jarní prázdniny v Krkonoších

Jarní prázdniny jsou v plném proudu, ale v zeměpisných šířkách kolem české metropole se sněhu už v letošní zimě asi nedočkáme. Bohužel mě čeká týden nočních směn. Ovšem domluva s Vojtou je daná a tak se spoléháme na příznivou předpověď počasí, kupujeme jízdenku na vlak a vyrážíme po noční směr Tanvald, potažmo Harrachov. Po čtyřech hodinách cestování nás vítá horské středisko ve východních Krkonoších.

Harrachov

Řeka Kamenice

Nejznámější řekou ve městě je zřejmě Mumlava, se svým hojně navštěvovaným vodopádem. Do Mumlavy se pod Novým Světem vlévá Milnice. Ta je na svém průtoku Harrachovem posílena těsně před ústím do Mumlavy říčkou Kamenice, která je naším cílem. Ne tedy přímo řeka, ale procházka podél ní. Kamenice pramení v sedle mezi Mumlavskou horou a vrchem Jakšín. Převážně kamenitým korytem se řítí vstříc Harrachovu. Na svém toku vytváří Kamenický vodopád. Ten nemá historicky český název, ale německé pojmenování Plattenfall, “Plochý vodopád“ dává jasnou představu o jeho podobě. Ovšem na své další pouti překonává několik uměle vybudovaných přehradních zdí. Na nich spadává vždy o několik metrů níže. Díky přetrvávajícímu mrazu a bohaté sněhové nadílce vytváří řeka nádherné scenérie souznění ledu, sněhu a vody, které určitě stojí za vidění.

Řeka Kamenice
Řeka Kamenice

Krkonošská magistrála

Od zdejší sklárny se vydáme kousek po hlavní silnici až k nákupnímu středisku. Těsně za ním odbočujeme doprava na modrou turistickou, která je naším dnešním průvodcem. Cesta je součástí Krkonošské magistrály, takže je upravena rolbou pro běžkaře na lyžích, kteří vyznávají jak klasický, tak volný styl. S velkou opatrností a ohledem na lyžaře je možné projít i pěšky bez běžek, protože cesta je dostatečně široká. Potkali jsme několik lyžníků a s nikým neměli sebemenší problém.

Krkonošská magistrála
Krkonošská magistrála

Vzhledem k tomu, že se v našem případě jedná o jednodenní výlet, tak na rozcestí Pod Platenfalem odbočujeme doprava do mírného stoupání na cestu zpět. Ta se za chvíli mění na pozvolné klesání, a my litujeme, že v naší výbavě schází boby nebo sáňky. Pod kopcem přecházíme silniční obchvat Harrachova a kolem hotelů Sklář a Svornost se dostáváme opět ke stanici autobusu. Ten nás odváží na železniční stanici a odtud už hurá zpátky do Prahy. Cestou vidíme několik plakátů a upoutávek, kde nás zve město Harrachov na oblíbené vítání jara, spojené s příjezdem pána hor Krakonoše se svou družinou, které se letos koná 17. března. Takže uvidíme, co budeme dělat za měsíc.

Martin Pišín

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *