• Menu
  • Menu

Maria Lassnig ve Veletržním paláci – do 17.6.

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Praha - hlavní město » Maria Lassnig ve Veletržním paláci – do 17.6.

Výstava Maria Lassnig

Výstava, jedné z nejvýznamnějších rakouských umělkyň současného umění, Marie Lassnig bude k vidění ve Veletržním paláci až do 17.6.2018.Výstava je rozdělena na dvě části. Zahrnuje přes 50 velkoformátových obrazů, kreseb, akvarelových cyklů, skulptur a filmů. Animační a filmovou tvorbu Marie Lassnig uvidíte v přízemí. Filmy jsou na velká plátna promítány ve smyčkách. Druhá část výstavy pak pokračuje v prvním patře. Oddělené části, současně provází i různými obdobími její tvorby, uvidíte velice zajímavou proměnlivost témat a stylu jejích obrazů. Od spíše abstraktnějších děl se postupně přes malířské experimenty a filmovou tvorbu začíná upínat její pozornost k tělu, postavám, jejím problémům či myšlenkám a k sobě samé. Umělkyně se snaží zachycovat niterné pocity, čehož si mimo jiné můžeme všimnout i v přiložených poznámkách, ve kterých se také snaží hledat vyjádření těchto neviditelných aspektů. Takto ona sama popisuje svou tvorbu: „Před plátno předstupuji takříkajíc nahá. Nemám žádný cíl, plán, model nebo fotografii. Nechávám věcem volný průchod. Ale mám výchozí bod, který je výsledkem zjištění, že jedinou opravdovou realitou jsou vjemy, které se odehrávají v hranicích mého těla. Jsou to fyziologické pocity: tlak, který vnímám vsedě nebo vleže, napětí a zakoušení prostoru. Tyto věci je těžké zobrazit.“ Na konci výstavy je i interaktivní část, kde si můžete vyzkoušet sestříhat vlastní animovaný film a podívat se na jeden z promítaných dokumentů související s její tvorbou.

Lassnig

Maria Lassnig výrazně ovlivnila a stále ovlivňuje vývoj malířství 20. a 21. století. Současně je považována za jednu z důležitých postav ve světě umění, jelikož výrazně napomohla k uznání ženské tvorby.

Maria Lassnig

Maria Lassnig byla rakouskou umělkyní. Byla první ženou, která vyhrála státní vyznamenání za uměleckou činnost. Vzhledem k ne příliš dobrému vztahu s matkou ji vychovávala převážně babička. Během druhé světové války studovala Akademii výtvarného umění ve Vídni. V 50. Letech byla spolu s dalšími známými jmény součástí umělecké skupiny Hundsgruppe. Jejich tvorba byla výrazně ovlivněna abstrakcí, expressionismem a akční malbou. Nějakou dobu pobývala v Paříži, kde uspořádala výstavu a seznámila se zde s několika básníky a s významným představitelem surrealismu André Bretonem. Po návratu do Vídně tvoří převážně abstrakci a vznikají její expresivní autoportréty. V roce 1984 přichází se svým „vědomím těla“, kterým částečně popisuje její tvorbu. V 60.letech se začíná více soustředit na lidské tělo a psychiku. Zajímá se o sebe a své tělo a vzniká tak stovka autoportrétů. Většina tvorby ze 70. a 80. let zobrazuje propojení vlastního těla s různými předměty, jinými postavami, zvířaty se soustředěním na nitro. V letech 1968-1980 žila Maria Lassnig v New Yorku, kde 2 roky studovala animovaný film na School of Visual Arts. Během tohoto období vzniklo 6 krátkých film, včetně filmu „Autoportrét“. V těchto letech se její tvorba lehce inspirovala místem, kde pobývala a byla proto opět realističtější. V roce 1980 se vrátila do Vídně, kde se stala první (ženskou) profesorkou malby v německy mluvících zemích. Její tvorba se odklonila od realistického zobrazování a vrátila se k abstrakci. V roce 1998 započala éru „drastických obrazů“ ve kterých se věnovala především existencionálním tématům, jako jsou iluze, pomíjivost, smrt, destrukce a mezilidské vztahy. V roce 2013 dokončila svůj poslední autoportrét „Autoportrét se štětcem“.

 

Sára Schlitzová

Jsem studentkou Zahradní a krajinné architektury na ČZU v Praze. Za cestovatelku a dobrodruha se považuji již od chvíle, kdy mě starší sestra na půli cesty poslala samotnou do školky. Kromě cestování a fotografování (amatérské), ráda trávím čas s přáteli. Od malička se věnuji sportům a hře na housle. Taky ráda vyrazím za kulturou (divadlo, výstavy, kino).

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *