• Menu
  • Menu

Vyhlídka Třeštibok

Pohled do kalendáře jasně říká, že jaro už rázně klepe na dveře. Nicméně zima se stále své vlády nevzdává, alespoň dle aktuální předpovědi počasí. Přesto už sluníčko vyzývá k příjemným procházkám, či krátkým výletům. Pobyt v přírodě dosud není zakázán, takže pojďme se vydat na méně známou vyhlídku do kaňonu řeky Sázavy.

Petrov u Prahy

Jak do Petrova

Petrov u Prahy leží jižním směrem od metropole a spadá do působnosti obecního úřadu města Jílové u Prahy. Když pomineme individuální dopravu, tak nejlepší způsob, jak se sem dostat je vlakem Českých drah po trati Posázavského pacifiku. Dále lze využít příměstské autobusové linky ze Smíchova přes Davli nebo z Budějovické přes Jílové. Ve všech případech je možné použít jízdenku Pražské integrované dopravy. Pro vlastníky klasické pražské tramvajenky vyjde cesta na 24,- Kč, pro ostatní na 54,-Kč. Dnes výjímečně před železnicí dávám přednost autobusu, protože od vlakové zastávky Petrov u Prahy vede cesta místy prudším stoupáním mezi staveními a představa mít na ústech povinnou roušku se mi pro tuto část trasy moc nepozdává. Linka PID 444 tedy zastavuje na stanici Petrov, U Ručiček a zde za rohem začíná i žlutá turistická značka, po které se vydáváme.

Na Hadí skálu

Na Hadí skálu

Míjíme pastviny místní zemědělské farmy. Na nich odpočívá několik kusů krav a dalších hospodářských zvířat. Po pár desítkách metrů cesty, již v nitru lesa nás čeká překvapení. Místní dřevorubci evidentně vůbec nebrali na zřetel, že zdejším lesem vedou turistické stezky. Pokácené stromy tu leží bez ladu a skladu. Je třeba se buď přes ně prodrat nebo sejít z cesty a pak ji zase najít. Naštěstí se to povedlo, takže už pohodovou chůzí přicházíme na vyhlídku Hadí skála. Odtud se sice nabízí výhled dolů na Sázavu, ale řekl bych, že je to jen taková příprava, takový prolog, před tím, co nás čeká za několik minut.

Vyhlídka Hadí skála

Vyhlídka Třeštibok

Přímo proti Medníku, 416 m.n.m vysokém kopci, ležícím na druhé straně údolí, nalézáme skalnatou vyhlídku Třeštibok. Je odtud dech beroucí výhled do kaňonu řeky Sázavy, na trať Posázavského pacifiku a v neposlední řadě na nespočet srubů, chat a přístřešků, které postupně vystavěli první trampové a jejich potomci a následovníci, kteří se do těchto končin alespoň na víkend snaží utéct z víru velkoměsta. Podivuhodný název vyhlídky Třeštibok pochází od sázavských vorařů. Ty za slavných plaveckých dob prudce hnala Sázava pod touto vyhlídkou na skalnatý břeh, na kterém mnohé vory roztříštila.

Vyhlídka Třeštibok

Trampská Luka

Naše kroky se teď ubírají vstříc obci Luka pod Medníkem. Jedná se o vyhlášené letovisko na Sázavě. Dodnes se tady udržuje trampská tradice. Celá obec víceméně sestává z několika trampských osad. Mezi nejvíce známé patří Toronto, Dakota a další. Tyto zmíněné osady leží přímo u břehu řeky a kolem nich je také pěkná procházka. Jenže na tu dnes nezbývá čas, protože proč? Protože mi jede vlak…Na jednu stranu to přijde líto, na druhou ani ne. V dnešních dnech na tomto výletu není žádná možnost občerstvení. Za normálních okolností se dá najíst a napít v Restauraci U nádraží, leč současný stav dění to zakazuje…

Pro dnešek se loučíme s malebným Posázavím a těšíme se brzy na shledanou v lepších časech.

 

Martin Pišín

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *