• Menu
  • Menu

Lom Rabí

Na vlastní nebezpečí!

Je horký letní pátek a my vyrážíme na prodloužený víkend. dnes by  jsme rády stihly hrad Rábí spojený se zastávkou v lomu Rabí. Ještě navečer by jsme rády dorazily do obce Žinkovy, kde máme zamluvený penzion.

Horko k zalknutí, konečně vidíme hrad Rabí a tady někde by měl být blízko i zatopený vápencový lom. Nedá se to minout. Podél silnice směrem od Rabí na Sušici /nebo obráceně, asi 1 km od obce Rabí, stojí do cela dost aut. Zaparkujeme a díváme se kam jdou ostatní.

 

lom Rabí

Vstup je vlastně na obou stranách. Je zde závora i část plotu a zákaz vstupu a tak pokud sem vstupujete nebo se jdete koupat, JE TO  VŽDY NA VLASTNÍ  NEBEZPEČÍ! Je to vyhlášené místo na koupání široko daleko.

V lomu jsme za pár minut. Jdeme kamenitou cestou, kolem jsou už vzrostlé stromy i nálet. U vody je docela rušno a lom vypadá báječně. Nejdříve na lom shlížíme shora. Voda vypadá čistě. Stěny jsou orientovány na slunečnou stranu. Scházíme dolů, kde je jediná pláž s možností vstupu do vody. Po pravé straně je hejno rybek a vypadá to tady dobře. Jdeme zkusit vodu. Jé, to je příjemný!

lom Rabí

Plaveme směrem na druhou stranu ke skaliskům a k místům, kde jsou kamenné zuby, které zůstaly po těžbě vápence. Jedna skála je úplně mokrá, asi zde vyvěrá nějaký pramen. Slyšíme od místních, že letos je tak o 80 cm méně vody než je obvyklé. Do vody se musí s velkou opatrností, protože kameny, které jsou jindy pod vodou, místy vyčnívají nebo jsou hned pod povrchem  a je lehké se o ně zranit.

 

lom Rabí

Je fajn se tady  několikrát  vykoupat a pak jet zase dál. Je tu dost málo místa  a na ležení celý den to spíše není. Spousty zájemců se jdou do lomu ze zvědavosti jen podívat. Občerstvení a toalety tu nejsou.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *