• Menu
  • Menu

Vlakem do Mšena

Kokořínský rychlík

I v letošní letní turistické sezoně vypravuje společnost KŽC výletní vlak Kokořínský rychlík. Z Prahy nás již tradičně přes Neratovice, Všetaty a Mělník doveze až do Mšena. Souprava se skládá z historických vozů a je tažen lokomotivou řady 749, zvanou Bardotka. Ve vlaku platí jak tarif  dopravce, tak i jízdenky PID. Při dnešních cenách benzinu je to nejlepší způsob dopravy k návštěvě města Mšena a jeho okolí.

Kokořínský rychlík

Mšeno

Mšeno je vstupní branou do CHKO Kokořínsko. Leží na jeho východním okraji, na rozhraní okresů Mělník, Mladá Boleslav a Česká Lípa. Při procházce městem můžeme spatřit ve staré zástavbě hrázděné a roubené chalupy. Na náměstí Míru obdivujeme kostel sv. Martina a věž novogotické radnice. Za návštěvu stojí i stavby z období první republiky, zejména škola, kterou míjíme cestou od nádraží do centra, a koupaliště, ojedinělé architektonické dílo ve stylu art déco z roku 1932. Od června do konce srpna by mělo být v provozu s kompletními službami.

Koupaliště Mšeno

Lesopark Debř

Na severním okraji města leží lesopark Debř. Jde o skalnaté údolí, kde nás čekají všelijaké kuriozity. Cestou objevíme například komůrky vyhloubené ve skalách, malý kamenný hrad Kokořín, stylové odpočívadlo U muchomůrky, zbytky lesního divadla nebo přírodní dětské hřiště. Příjemná lesní pěšina nás dovádí na Cinibulkovu stezku, okružní naučnou stezku okolo Mšena. Jedno její zastavení je ve Skalním bludišti.

Lesopark Debř

Skalní bludiště Mšeno

Labyrint roklí, úzkých soutěsek mezi pravoúhle rozpukanými pískovci, vznikl během zvětrávání horniny. Na své si tady přijdou úplně všichni. Od malých dětí až po zkušené výletníky. Při procházení bludiště máte místy opravdu pocit, že jste se ztratili. Je třeba se dobře orientovat ve značení cesty. Také dávat pozor, kam šlapeme. Po pískovci to místy pěkně klouže.

Skalní bludiště

Na závěr, při opouštění meziskalního putování je poněkud krkolomný výstup po skále. Jednou rukou se přidržujeme řetězu a stoupáme po vytesaných schůdcích. Ty jsou často dost ochozené od předchozích turistů. Pokud se tedy nechceme vrátit na záčátek, ke vstupu do bludiště. A to my opravdu nechceme.

Martin Pišín

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *