• Menu
  • Menu

Lanovkou na Sněžku

Na Sněžku se psem

Na návštěvu příbuzných v Krkonoších máme jeden den, jsou prázdniny a tak vymýšlíme jaký výlet by jsme k tomu  stihli. Sněžka, skvělý nápad! Pěšky to nezvládneme  a tak je rozhodnuto. Pojedeme lanovkou. Ráno si přivstaneme a do horského městečka Pec pod Sněžkou,  v nadmořské výšce 750 m n.m. , přijíždíme kolem 9 hodiny. Předpověď počasí na dnes není moc povzbudivá, ale my doufáme, že nás má Krakonoš rád. Na Sněžku se dá jít pěšky Obřím dolem kolem Slezské boudy nebo přes Růžovky a Růžovou horu.  Před budovou lanovky je menší fronta a tak po 20 minutách i se psem usedáme do lanovky směr Pec pod Sněžkou- Sněžka.

lanovkou na Sněžku

Nebe se zatahuje, ale pořád máme pěkné výhledy. První mezi zástávka je na Růžové hoře , z lanovky nevystupujeme a za chvíli jedeme dál. Nahoru to od spodní stanice trvá něco přes 15  minut, neskutečné! Překonáte převýšení více než 680 m.

lanovkou na Sněžku

 

Z polské strany se ženou mračna a mlha. Už teď je tady nahoře docela rušno. Pěší turisté z Polska i České republiky! Na polskou stranu chvílemi není vidět ani na krok. Ze Sněžky potom můžete dál pokračovat po značených turistických cestách, směrem k Luční boudě, do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou nebo do Horní Malé Úpy. My volíme i dolů lanovku.

Sněžka

Sněžka

Sněžka (podle nových měření 1603m n.m.) je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním hřebenu. Přes její vrchol prochází česko-polská státní hranice. Na severní polské straně spadají srázy do údolí Lomničky, na jižní české do Obřího dolu. Západní svahy se snižují do Úpské rašeliny a východní klesají v Obří hřbet. Skalnatý holý vrchol má rozlohu 30 akrů. Díky své výšce poskytuje neomezený panoramatický výhled do daleké krajiny České republiky a Polska. Průměrná roční teplota se tu pohybuje kolem 0,2 ºC.

Sněžka

Na vrcholu hory bylo postaveno několik staveb – Polská bouda s meteorologickou stanicí, konečná stanice lanovky z Pece pod Sněžkou, kamenný trigonometrický obelisk a 14 m vysoká rotundová kaple sv. Vavřince, která je nejstarším objektem na vrcholu Sněžky. Raritou je Česká poštovna, která je nejvýše položenou poštovnou v České republice. Můžete odtud poslat poštu s razítkem Poštovna na Sněžce.

Sněžka

Sněžka je vyhledávaný turistický cíl a rozhledový bod. Vede na ni několik tras – turistických, běžeckých i cyklistických. Nejčastějším výchozím bodem je Pec pod Sněžkou, kde je také nástupní stanice sedačkové lanovky z Pece pod Sněžkou na vrchol Sněžky.  /text : https://snezka.ceskehory.cz//

Sněžka

Lanovka na Sněžku

Tradiční dvousedačková lanovka vyvážela celoročně turisty od roku 1949 až do 2.9.2012, kdy byl její provoz ukončen. Za tuto dobu lanovku navštívilo na 20 miliónu turistů a na vrchol Sněžky vyvezla více než 7,2 miliónu cestujících.
Nová lanová dráha na Sněžku byla postavena v období od 1.9.2011 do 19.12.2013. První úsek na Růžovou horu je v provozu od 20.12.2013, úsek na Sněžku od 22.2.2014. Lanová dráha vede v původní trase, pouze spodní stanice v Peci pod Sněžkou je posunuta níž k chatě Lesovna.
Výstavbu lanové dráhy provedla stavební firma BAK stavební společnost, a.s., Trutnov společně s dodavatelem technologie firmou LEITNER A.G. (Itálie).
Investorem a majitelem je Město Pec pod Sněžkou.

AKTUÁLNÍ PROVOZ

Pec p. Sn. – Růžová hora
V PROVOZU 8 – 19 h
Růžová hora – Sněžka

Sněžka

Relaxpark Pec – bobová dráha

Omladina se těší ještě na jednu atrakci, kterou Pec pod Sněžkou nabízí. Jízdu na bobové dráze si moc užili!

Bobová dráha o celkové délce 900 metrů. Na horní stanici Vás dopraví vlek a dolů jedete sami 700 metrů dlouhým sjezdem. V některých místech budete až 8 metrů nad zemí.

Dvoumístné vozíky/boby mohou dosáhnout rychlosti až 40 km/h. Dráha je zkonstuovaná pro celoroční provoz, jezdíme za každého počasí – tedy i za deště nebo v zimě při metrové pokrývce sněhu.

bobová dráha pec pod Sněžkou

Otevřeno denně 9:00 – 20:00

bobová dráha pec pod Sněžkou

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *