• Menu
  • Menu

Dobřichovice

Dobřichovický zámek 

22 km  od centra Prahy , na obou stranách řeky,  leží  obec  Dobřichovice – pomyslná brána  do Českého krasu , atraktivní trasa na oblíbený Karlštejn a obec zasazená do malebné přírody Brdských lesů a romantické Berounky. Dobřichovice jsou i  zastávkou pro velké množství cyklistů a turistů , protože tudy vede několik zajímavých a pro turisty lákavých turistických a cyklistických stezek. Dobřichovice jsou určitě  i  zajímavé svojí pěknou architekturou původní  i  moderní . Najdete tady i sportovní základny pro různé sporty a aktivity,  moderní tenisovou halu, park , kde můžete relaxovat  a děti  zde najdou hrací objekty. Několik minut od parku  je alej – sochařské sympozium. Dobřichovice jsou i domovem pro spousty Pražáků, které zde mají své chaty a víkendové domy se zahradami, které lemují Berounku  z obou stran. Dobřichovicemi probíhá frekventovaná železniční trať, která v rychlých intervalech dopravuje  obyvatele do centra Prahy nebo směr  Beroun.

Historicky Dobřichovice patřily s krátkými přestávkami Rytířskému řádu Křížovníků s červenou hvězdou.Tento symbol šesticípé hvězdy se objevuje i ve znaku obce.  Z 6. dubna  1253 pochází první zmínka o Dobřichovicích , kdy český král Václav I.  potvrdil jejich darování Řádů Křížovníků.

DOBŘICHOVICE Praha západ) (4)
Dobřichovický zámek

Dobřichovický zámek

Dobřichovický zámek –  trojkřídlá budova s hranolovitou věží. Hlavní trakt a východní křídlo jsou jednopatrové. Západní křídlo tvoří kaple sv. Judy Tadeáše před zámkem stojí socha sv. Jana Nepomuckého, zámek je pro veřejnost nepřístupný, pouze zde funguje restaurace Zámecký had.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *