• Menu
  • Menu

Tallinn

Kadriorgský palác.

Palác, který je také známý jako Catherinethal,  což v překladu znamená „Kateřinino údolí“, je jedním z nejkrásnějších barokních paláců v severní Evropě vůbec. 

Jeho historie sahá až do roku 1718, i  když  pozemek rozkládající se na 100 hektarech se zámkem v holandském stylu, který byl později úplně přestavěn na palác, byl zakoupen již Petrem Velikým (Petr I) v roce 1714. Výstaba paláce  začala v roce 1718 podle návrhu mladého architekta Nicola Michettiho, jehož návrh byl zrealizován Gaetanem Chiaverim a Mikhailem Zemtovem. Naneštěstí, po náhle smrti Petra Velikého, byly renovační práce zastaveny, protože Petrova manželka Kateřina neměla žádný zájem pokračovat v tom, co Petr začal, a práce zůstaly nedokončeny. Poté ve 20. století byla estonská verze jména „Kadriorg“ rozšířeno také na okolní čtvrti. Po první světové válce, po revoluci v Ruské říši, kdy Estonko získalo nezávislost, zámek už nebyl potřeba jako letní sídlo a v roce 1921  se stal hlavním místem pro Muzeum umění v Estonsku.

V roce 1929 bylo Muzeum přemístěno do provizorních míst a palác se stal sídlem estonkého prezidenta. Ale už po druhé světové válce, kdy Estonsko bylo obsazeno Sovětským svazem, byla instituce prezidenta ztracena a zámek se stal zase hlavním místem pro Muzeum umění. S ubíhajícími léty, kdy bylo Estonsko okupováno Sovětským svazem, ztratil palác svoji původní krásu a začal chátrat, stejně jako jeho formální význam.

V roce 1991 byl Palác, v tak havarijním stavu, že musel být uzavřen a bylo rozhodnuto, že nová budova bude umístěna v blízkosti původního Muzea. Obnovený Palác byl otevřen v létě roku 2000, ale už nesloužil jako hlavní budova Muzea, ale stal se místem pro zahraniční umělecké sbírky.

Park a památník Rusalka

Park s rozlohou 100 hektarů byl udělán více královským  už poté, co byl zakoupen, ale ne všechny naplánované projekty byly dokončeny z důvodu smrti Petra Velikého. Přesto hodně promenád bylo dokončeno. Už jenom v roce 1722 bylo zasazeno 550 stromů pro vytvoření promenád a úpravu parku.

Jedna z mnoha promenád, lišící se od těch ostatních, vychází z paláce a vede až k pobřeží. V roce 1902 byl na konci této promenády postaven památník, na připomenutí deváteho výročí potopení ruské válečné lodi Rusalka. Jedná se o bronzový pomník vytvořen Amandem Adamsonem, který zobrazuje anděla držícího kříž ve směru předpokládaného místa vraku.

Během Sovětské vlády byl kříž odstraněn, protože to byl náboženský symbol. V této době anděl ukazoval k moři jenom holou rukou, ale poté co Sovětská doba skončila, byl kříž umístěn zpět.


Otevřeno: Květen – Zaří: 10:00 – 17:00 poslední prohlídka v 16:30 Zavřeno v pondělí Říjen – Duben: 10:00 – 17:00 posledí prohlídka v 16:30 Zavřeno v pondělí a úterý


 Dospělí: 4,20€ Prohlídka: 2,20€ Rodina (2 dospělí + dítě): 8,60€

klíště

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *