• Menu
  • Menu

Černolické – Čertovy skály

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Středočeský kraj » Černolické – Čertovy skály

 Jak dostat teanegera na výlet.

Černolické skály. Jenom náhoda napomohla k tomu, aby cíl „otravného“ výletu do přírody byl  pro naši dceru lákavý a zajímavý. Honza Puš, který je milovník hor a lezení, a je naším sousedem, nám přislíbil, že se bude pohybovat na Čertových skalách a , že Tereza bude moci zkusit si skálu vylézt. Úžasné nadšení a nakonec obrovská radost ze samotného lezení byla i nám odměnou a pro Terku prima zážitkem. Nakonec se jí povedlo zdolat stupeň obtížnosti č.3.

Černolické - Čertovy skály

Čertovy skály jsou jedním z nejstarších horolezeckých terénů v Čechách a to již přes 100 let. Skály jsou tvořeny drábovskými křemenci spodně silurského původu. Od roku 2002 jsou skály vyhlášeny chráněnou přírodní památkou. Černolické – Čertovy skály jsou oblíbeným místem pro lezce v blízkém oklí Prahy. Krásná okolní příroda i samotné skály jsou častým cílem i turistů, kteří rádi sledují snaživší se horolezce.

Skály  z pohledu od chatové osady jsou : Dvojitá věž, dělená na Horní a Dolní skálu. Vpravo je mohutnější Střední a pak Severovýchodní skála. Mezi skalami jsou další malé skalky . Co se týče lezení po skalách je potřeba mít vyřízené povolení. Najdete tady stupně lezení až do č.6.

 

Černolické - Čertovy skály

Krátce z pověsti o vzniku skal:

Sv. Kilián chtěl pomoci sv. Ivanovi od otravného pekelníka, který ho obtěžoval. Vzal s sebou do jeskyně, kde  zrovna byl satanáš, Kristův Kříž. Kvůli nízkému a malému vchodu do jeskyně byl nucen sv. Kilián sunout kříž před sebou. Pekelník se chtěl kříži vyhnout, neměl jinou volbu a tak prorazil hlavou skálu a vyletěl ven. Tento pověstný otvor se nazývá „ ďáblova cesta „ .

 

Jak se dostanete k Čertovým skalám:

po železnici : Všenory – pak pěšky  po žluté  značce – 45 minut

Dobřichovice pak pěšky po červené značce – 45 minut

autem : do Černolic

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *