• Menu
  • Menu

Skalní obydlí ve Lhotce

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Středočeský kraj » Skalní obydlí ve Lhotce

Kokořínsko – Skalní obydlí

Skalní obydlí patří k zajímavostem Kokořínska. Zdejší pískovec se velmi dobře opracovává a dalo se do něj i dobře hloubit, proto zde bylo vysekáno tolik skalních obydlí. Vnitřní uspořádání obydlí bylo podobné jako v domech. Vstupní síň, za ní následovala světnice , popř dalších místnosti, komora a sklípek. Třeba právě ve Lhotce je pouze jedna místnost a síň. Základem vybavení domů byl kachlový sporák nebo kamna, stůl, židle, lavice, postel dvoudílná kredenc, poličky, obrázky, křížky. Vybavení bylo odvislé od majetnosti obyvatel a většina obyvatel toužila si postavit dům u skály , tak jak to je vidět třeba ve Lhotce.

Skalní obydlí Lhotka

Skalní obydlí pochází z poloviny 19. století. V roce 1859 zakoupil obydlí Jan Beneš s manželkou, poté bylo využíváno dědici jmenovaných. Poslední obyvatelkou tohoto domu byla Marie Holubová, která ve skále bydlela až do roku 1982. Objekt je možno navštívit, paní průvodkyni najdete vedle skalního obydlí, oba objekty spolu sousedí. Druh těchto skalních obydlí se ve zdejší oblasti vyskytoval poměrně hojně. V této ulici vidíme původní sklaní byty. U domu o kterém mluvíme nebyl postaven dům, ale pouze dva zděné přístavky, ten nalevo sloužil jako řezárna , ten napravo jako chlívek a kurník. Ještě více vlevo byla stodola, ta dnes slouží jako rekreační objekt.

Skalní obydlí
Skalní obydlí

OTEVŘENO

Návštěvu této památky je možné spojit s prohlídkou expozic Regionálního muzea Mělník a ochutnávkou vín České vinohradnické oblasti v muzejních prostorách. OTEVŘENO VŽDY OD 2. KVĚTNA DO 30. ZÁŘÍ, ČTVRTEK – NEDĚLE a SVÁTKY: 10:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 hod. Hromadné návštěvy mohou obydlí navštívit i v týdnu po předchozí domluvě na tel. 315630936, e-mail: [email protected]

Lhotka

První písemná zmínka o této obci spadá do r. 1318, kdy ves Lhotku prodal Pavel z Byšic Řádu německých rytířů. Pískovcové skály umožňovaly vybudování nouzových obydlí ve vytesaných prostorách. Dnes je skalní byt užíván turistickým oddílem Kokořínek a je častým místem prohlídek.

K obci Lhotka patří osada Hleďsebe (původní název byl Hrdlořezy). Lhotka leží 8 km od Mělníka a můžeme ji brát jako vstupní bránu do Kokořínského údolí.  Protéká zde potok Pšovka, na kterém v Hleďsebi stojí vodní mlýn, který byl v provozu do 50. let minulého století. Od roku 1897 tudy vede železniční trať Mělník – Mšeno. V budově bývalé obecní školy je dnes Obecní úřad, knihovna a ordinace. Na návsi ve Lhotce stojí pomník padlým 1. světové války a socha Jana Husa z r. 1926. Novou tradicí se stává adventní zpívání koled u vánočního stromku na návsi.

 

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *