• Menu
  • Menu

Les Království má svou poštovní známku

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Královéhradecký kraj » Les Království má svou poštovní známku

Přehrada Království

 6. března 2019 představila Česká pošta tři nové příležitostné poštovní známky. jednou z nich s názvem Les Království připomíná 100. výročí dostavby přehradní nádrže na horním toku řeky Labe. Námět tvoří téměř celá přehradní zeď přehradní nádrže Les Království.

Les Království

Pohádková přehrada  se nachází kousek od Dvora Králové.  Nečekaná architektura sladěná s okolní přírodou vám nedovolí jet dál. Je lahůdkou projít se po krásném kamenném mostě , procházet pod kamenným podloubím s malebnými červenými věžičkami , kochat se pohledem do zeleně okolních lesů a shlížet po bouřce na červeně obarvenou vlnící se řeku Labe. Tato stavba, zasazená do  krásného  přírodního amfiteátru Českého Podkrkonoší, je chloubou stavitelství a určitě při  návštěvě turisticky oblíbené ZOO ve Dvoře Králové Vás  její návštěva  nadchne a ani vás moc nezdrží.

Les Království přehrada

Přehrada vznikla dle projektu Technického oddělení pro úpravu řek pod vedením J.V. Veflíka a strojní část navrhla firma Fanta a Jiren. Stavební práce  započaly v roce 1910 a kvůli první světové válce trvaly až do roku 1920. Materiál byl použit místní královédvorský pískovec. Návodní líc je tvořen řádkovým zdivem a vzdušní líc tvoří zdivo kyklopské. Hráz přehrady je gravitační oblouková.

Hráz přehrady je dlouhá 221 metrů a vysoká 41 metrů. Na přehradě jsou dvě brány na kterých jsou vždy dvě věžičky.

Les Království přehrada

Pravý břeh obývá hrázný , jeho dům je charakteristický  dominantní věží s cimbuřím.

Vodní elektrárna – byla pod hrází postavena v letech 1920 -1923. Kapacita je 1,12 MW a součástí vodního díla jsou dvě turbíny typu Francis.

Les Království na podzim
Les Království na podzim

Od roku 1964 je přehrada vyhlášena chráněnou technickou památkou.

K přehradě je možno přijet  například ze Dvora Králové  nebo  od Hostinného směr Bílá Třemešná.

Podél nádrže vede značená turistická trasa.

Podobnou přehradu PAŘÍŽOV najdete v Pardubickém kraji.

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *