• Menu
  • Menu

Pont du Gard

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Francie » Pont du Gard

Pont du Gard – francouzský akvadukt,  UNESCO

Ráno po snídani vyrážíme na prohlídku mohutného, třípatrového mostu přes řeku Gard, který je součástí akvaduktu dlouhého 48 km. Nachází se v Jižní Francii, poblíž města Nimes, a v roce 1985 se stal součástí památek UNESCO.

Pont du Gard

Po příjezdu na parkoviště se blížíme k oné kráse. Nejdříve procházíme kolem obchodů se suvenýry a občerstvením.

Most je 275 m dlouhý, 49 m vysoký a v nejvyšší části 3 m široký. Skládá se ze tří řad oblouků ( arkád ). Bloky kamene jsou do sebe vsazeny s milimetrovou přesností a není použito žádného spojovacího materiálu.
Pro usnadnění přepravy vody člověk začal stavět akvadukty. Jedním z nich je právě Pont du Gard.

Byl postaven asi před 2000 lety  ( kolem roku 19 ), tedy v době Říše římské. Tento akvadukt nejen přepravoval vodu z pramene Eure do Nimes, ale také je úžasným architektonickým prvkem. Velice zajímavé je, že výškový rozdíl mezi pramenem a studní je jen 17 m.

Dalším naším cílem je Muzeum sladkostí, které je odsud vzdálené nějakých 15 km. Mňam , to se teda těšíme !

Pont du Gard
Sára Schlitzová

Jsem studentkou Zahradní a krajinné architektury na ČZU v Praze. Za cestovatelku a dobrodruha se považuji již od chvíle, kdy mě starší sestra na půli cesty poslala samotnou do školky. Kromě cestování a fotografování (amatérské), ráda trávím čas s přáteli. Od malička se věnuji sportům a hře na housle. Taky ráda vyrazím za kulturou (divadlo, výstavy, kino).

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *