• Menu
  • Menu

Cluny – místo věřících i bezvěrců

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Francie » Cluny – místo věřících i bezvěrců

 

Hlavní zachovalá část

Cluny, pár domků nás vítá otevřenou náručí. Najdeme malé parkoviště a kráčíme vzhůru do oblasti bývalého kláštera. Obec se nachází v departementu Saône-et-Loire oblasti Burgundska. Toto město bylo ve

model kláštera Clunyo ve

středověku jedním z předních míst duchovní obnovy a humanisty Evropy, zejména v obdobích neklidu. Opatství Cluny bylo založeno v roce 909 vévodou Aquitaine a hrabětem Vilémem I. z Auvergne. Cluny se stalo symbolem křesťanství v Evropě, zde se zrodila reforma benediktinského řádu, a předním intelektuálním centrem středověku. Budovy opatství fungují od konce devatenáctého století jako jedno z center technické školy umění et métier ParisTech. Cluny se stává centrem benediktinského řádu a všech jeho reforem. Stále se přistavují nové a nové místnosti, které se nalepují na základní chrám a opatství. Důsledkem toho je vznik největšího klášterního komplexu Evropy.

V současnosti jsou na tomto místě pouze pozůstatky obřího opatství. Přesto je rozloha obrovksá. Vstupné je bohužel i s kartou ISIC vyšší (8euro). My jsme se do vnitřních prostor dostali vlastně omylem. Vůbec jsme při této ceně nechtěli vstoupit. A když jsem hledala východ, omylem jsem zabloudila již do vnitřních prostor expozice. Měli jsme tedy možnost prohlédnout si bezplatně i interiér budov. Videa, informační tabule či otočné desky s vizualizací původního stavu perfektně vykreslí atmosféru středověku. Velký model objektu se zaznačenými zachovalými částmi dopomůže k představě původní velkoleposti.

Opatství je v současné době zčásti restaurované, přesto vnitřní prostory s nádvořím i jednotlivé informační objekty dobře představí důležitost místa. Velké množství z těchto pozůstatků lze navštívit i bez vstupného. Osobně tuto verzi doporučuji. Model je možné vidět ve vstupní hale objektu a několik místnost

í v nižší části stavby by mi opravdu za 8 euro nestálo.

Městečko je dobré navštívit na cestě mezi Dijonem a Lyonem. Jako malá zastávka na jedno dopoledne je Cluny ideální. Okolní vinice obdařené šťavnatými hrozny i drobné vesničky v okolí zaručují dokonalý kolorit oblasti. Nejen pro věřící zaručuje návštěva kláštera velký zážitek.

Velké kamenné bloky tvořící mohutné stěny, slepé lomené oblouky beze skel i starobylá dlažba dýchají silnou atmosférou. Návštěvník má možnost se ponořit do snění o dobách dávno minulých.

Turistické obchůdky s restaurací v areálu kláštera

věž kláštera

Interiér lodi s pohldem do apsiy

Katka

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *