• Menu
  • Menu

STEZKA KORUNAMI STROMŮ – Lipno

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Jihočeský kraj » STEZKA KORUNAMI STROMŮ – Lipno

Věž Andělů – Lipno

Je srpnová slunečná neděle, přijíždíme k Lipenské přehradě a k našemu cíli cesty to máme už  jenom pár kilometrů. Slyšeli jsme o Stezce korunami stromů  a tak ji chceme aspoň vidět.

Parkoviště u lanovky je neskutečně natřískané automobily a myslím, že jedno poslední  volné místečko čeká na nás. Už zdáli, mimo koukající dřevěné věže na vysokém kopci mezi korunami stromů,  vidíme neskutečné lidské hemžení. Celé kopcovité okolí je poseto velkými člověčími  mravenci. Nad námi sviští jedna lanovka za druhou a před námi se po sjezdovce vine lidský had.

Neskutečná fronta u pokladen nás odradí od jízdy do výšin na lanovce a volíme variantu druhou a to: vylézt si kopec po svých. A tak ze stovkami dětí, seniorů , rodičů a miminek i psů  se plazíme a soptíme v parném slunci do táhlého kopce , v zimě sloužícího jako sjezdovka pro lyžaře, nyní s předností pro sjíždějící šílence na kolech ve vyhrazené a sjezdovku křížící dráze. Po prodělané viróze je výstup těžší než jsem předpokládala, ale konečně jsme na vrcholu, který je opět přeplněn návštěvníky. Fronta u  pokladny  na Stezku je ještě delší než ta dole u lanovky. Uf…a  ještě jeden šok, ti co přijeli lanovkou mají přednost před námi pěšáky!!

Stezka korunami stromů - lipno
Stezka korunami stromů – lipno

A tak neskutečný chaos, šum a rej lidí je pro mě rozhodnutím, že zůstanu pěkně pod věží a nahoru půjde jenom Honza. Tyhle tlačenice , to není nic pro mě.

 S úctou zírám do výše na tyčící se architektonickou dřevěno-kovovou stavbu nade mnou. A hned mi na mysl padne obraz z filmu Město Andělů…lidé nad korunami stromů připomínající  siluety andělů  …nemohu se toho pohledu nabažit a  navíc mi připadne, že to neskutečné množství lidí je tady uprostřed lesů  absurdní.

Jdu ještě k místu , kde končí tobogán. Z plechové příšery v pravidelných intervalech vypadávají odpadlí andělé…výraz dětí i dospělých  není fantastický , ale spíše šokující. Pro mě klaustrofobika, představa jízdy v kovovém stísněném tunelu je nejenom nepředstavitelná , ale totálně deprimující…ale asi je to zážitek !

Asi po hodině přichází spokojený  Honza. Procházka i celá stavba je pro něho jako architekta nejenom poučná, ale i  příjemná a povznášející.

STEZKA KORUNAMI STROMU

Citlivě začleněná stezka do okolní krajiny vám nabízí jedinečnou kombinaci zážitků v okolí Lipenského jezera. Stezka je unikátním doplněním Aktive Park Lipno. Stezka je dlouhá 675 metrů, věž je vysoká 40 m.

Dřevěná konstrukce se vzdušnou devítihrannou věží je bezbariérová a je tak přizpůsobena pro  vozíčkáře, pro jízdu s kočárky. Stezka je tím přístupná pro všechny návštěvníky bez rozdílu věku i fyzických schopností. Konstrukce z masívního  lepeného dřeva a 75 dřevěných podpěrných sloupů. Dřevěné zábradlí a transparentní postranní síť jsou  konstruovány tak , aby zaručovaly dokonalou bezpečnost.

Stezka zakončená 40m vyhlídkovou věží je vrcholem celé stezky. Výhled z věže vám dovolí spatřit nádherný výhled na  Lipenské jezero , okolí Šumavy a Novohradské hory.

Tobogán  a adrenalinové zastavení – věž vám nabízí 18  zastávek vytvořených podél bezbariérové stezky. Vrcholem je pak nejdelší suchý tobogán v české republice, který je dlouhý52 ma vine se středem věže. Od úrovně kmenů až nahoru do vrcholků stromů spatříte nesčetné životní formy. Mechovitý porost , hmyz drobné živočichy a ptactvo lze pozorovat z jedinečné perspektivy.

 

Otevírací doba

listopad – březen 10-16 hod

duben, květen,červen 10-18 hod

červen-září   9.30- 19 hod

červenec – srpen otevřeno každou sobotu do 24 hod

24.prosince zavřeno

 

Stezka korunami stromů leží na vrcholu Kramolína v bezprostřední blízkosti Aktive Park Lipno. Přímo u nástupní stanice lanové dráhy je k dispozici bezplatné prakoviště. Přepravu návštěvníků na Stezku stromů Lipno zajišŤuje moderní čtyřsedačková dráha. Pro vozíčkáře a rodiny s dětmi v kočárku je k dispozici autobu, který návštěvníky doveze v pravidelných intervalech přímo ke Stezce korunami stromů Lipno. Pro psy není dovolen vstup na stezku, ale jsou úpro ně připraveny speciálníé boxy , kde můžete psy zanechat. Při špatném počasí (bouřka, krupobití, vichřice, námraza) je Stezka korunami stromů uzavřena.

Adresa : Lipno nad Vltavou 307

GPS souřadnice : 48°38’37.536″N, 14°13’16.244″E
48.6437600N, 14.2211789E

 

Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *