• Menu
  • Menu

Neuschwanstein – zámek šíleného krále Ludvíka II.Bavorského

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Evropa » Německo » Neuschwanstein – zámek šíleného krále Ludvíka II.Bavorského

Neuschwanstein – jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších turistických cílů v Německu. Zámek nechal postavit Ludvík II. Bavorský. Pro svou stavbu si vybral nádherné místo v málo přístupném místě bavorského království. Jeho fobie z lidí byla vyhlášená a odtud je vysvětlení jeho podivných tajemných míst.

Neuschwanstein

Na tento zámek také utíkal Ludvík před svou matkou Marií, která až do své smrti přebývala na zámku Hohenschwangau. Zámky stojí od sebe vzdušnou čarou jen několik stovek metrů a na jejich prohlídku můžete vyrazit z jednoho parkoviště.

Hohenschwangau

Zámek  připomínající spíše hrad je poměrně mladý. Byl postaven jako útočiště pro krále Ludvíka II. Bavorského a byl postaven jako monumentální operní scéna pro Richarda Wágnera. Na stavbě pracovaly tři stovky dělníků a stavělo se i v noci za svitu lamp. Ve všech více než dvou stech pokojích královského zámku se počítalo s centrálním horkovzdušným topením. Tekla zde teplá a studená voda a toalety měly automatické splachování. Sloužící přivolával král elektrickým zvonkem a měl sem dokonce zavedený telefon. Jídla se z kuchyně přepravovala výtahem. Na stavbu se spotřebovalo se 465 tun salzburského mramoru, 1550 tun pískovce a téměř půl milionu cihel.

Mimo panovníka zde žilo zde žilo jen několik málo sluhů a služek.Ludvík II zde byl na pokyn bavorských ministrů v roce 1869 zatčen soudním psychiatrem a odvezen na zámek Berg., kde dva dny poté záhadně zemřel. Zámek byl potom dlouho uzavřen a začal chátrat . Pro veřejnost byl zpřístupněn  až po 2. světové válce.

Interiér zámku vás asi ohromí, pro příklad jenom na králově  zdobné posteli pracovalo 14 řezbářů více jak 4 roky. Překrásný je trůnní a hudební sál, vyzdobené obrazovými cykly. Trůnní sál byl zhotoven podle vzoru známé mešity Hagia Sofia v Istanbulu.Malou umělou jeskyni spatříte u královy pracovny. Její vznik se také přičítá rozmaru a pomatenosti panovníka. Hlavním motivem je labuť , kterou měl v erbu rod Schwangau, za jehož následníka se Ludvík II. považoval, a která je navíc symbolem čistoty. Král si svého vysněného zámku nikdy vlastně moc neužil. Jeho duševní choroba se zhoršovala a roku 1886 byl zbaven svéprávnosti. Ludvík se například odmítal podřizovat střídání dne a noci., vstával tedy v osm večer , kdy posnídal, kolem druhé v noci obědval a k ránu večeřel. Začaly se u něho také postupně nesmyslné záchvaty vzteku a nikdy se netajil s úmyslem skoncovat se životem. Trpěl halucinacemi a pokud s králem někdo hovořil byl povinnen upírat svůj zrak pouze na podlahu . Svým poddaným dával nesmyslné příkazy, jako třeba, aby měsíc svítil v jeho ložnici a nikoli na nebi… Po vyhotovení psychiatrického posudku zbavil soud krále svéprávnosti a ustanovil mu dva opatrovníky. Byl odvezen na zámek Berg. Tam druhý den král posnídal ráno a pak byl se svým psychiatrem na procházce. Protože král slíbil poslušnost, odmítl psychiatr další doprovod. Když se však po dvou hodinách nevrátili začalo pátrání. Jejich mrtvoly byly nalezeny v jezeře. Královo tělo neneslo žádné známky násilí, ovšem obličej psychiatra byl poškrábaný a na krku měl známky škrcení. Nikdo neví , co se stalo.Pravděpodobně se král chtěl utopit a psychiatr mu v tom chtěl zabránit.

Neuschwanstein

 

Pro architekty je zámek spojením snad všech stavebních a architektonických slohů zvenku i vevnitř. Vnitřní interiéry jsou vyzdobeny drahocenným novogotickým řezbářským obložením a také ve stylu novoromantismu a historismu.

Zámek se nachází v Bavorsku v Allgäu , v oblasti obce Schwangau u Füssenu asi 100 km od Mnichova.V sezoně ho navštíví asi 6000 lidí denně a zámek od jeho zpřístupnění  spatřilo již na 70. milión návštěvníků . Na zámek se můžete vydat pěšky a nebo se nechat vyvézt kočárem taženým koňmi. Od zámku je krásný výhled na strmé skály a rokle a z druhé strany na pole a vesnice.

 

Parkoviště se platí 5 EUR

Zámek vstup : 12 EUR   vstup  Hohenschwangau : 10EUR

Otevírací doba – Zámek Neuschwanstein:

1. duben – 30. září: 9:00 – 18:00 hod.
1. říjen – 31. březen: 10:00 – 16:00 hod
1. ledna, na masopustní úterý, 24., 25. a 31. prosince zavřeno.

Otevírací hodiny – prodej vstupenek Ticket-Center – Zámek Neuschwanstein:

1. duben – 30. září: 8:00 – 17:00 hod.
1. říjen – 31. březen: 9:00 – 15:00 hod
Tel. +49 (0)8362 93 08 30
Fax +49 (0)8362 9 30 83 20

Nedaleko je možno si prohlédnout hezké městečko Fussen. Od zámku se dostanete až k mostu Mareienbrucke, který se klene přes hlubokou strž. Odsud je nádherný pohled na zámek.

 

klíště

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *