• Menu
  • Menu

Kostel sv. Maří Magdalény

Domů » Všechny destinace » Česká republika » Plzeňský kraj » Kostel sv. Maří Magdalény

Nedaleko zříceniny hradu Krasíkov

Kostel sv . Maří Magdalény,  postavený na hradním kopci, který si i přes svoje utržené šrámy a velmi potrhaný šat , ponechal ráz vznešenosti, najdete jenom pár stovek metrů od zříceniny hradu Krasíkov. Vedle kostela je krytá zvonice. Na místě nynějšího kostela stávala hradní kaple sv Jiří , která však vyhořela společně s hradem roku 1644. První zmínka o kapli je z roku 1342 .

Kostel dnešní podoby nechal vystavět jan Bedřich z Vamberka , roku 1652 byl zasvěcen svaté Máří Magdaleně. Jméno Máří Magdalena je odvozeno od jména manželky stavitele kostela. Švamberkové využívali podzemní kapli jako rodinnou hrobku. Velkou přestavbu pak kostel zaznamenal roku 1887 knížetem Lovensteinem, kdy  byla vystavěna hranolová věž a sakristie. Portál , s motivy vamberské labutě a okřídlených saní se zakleslými krky, je zazděný ve vnější obvodové zdi.

kostel sv. Máří Magdalény
kostel sv. Máří Magdalény

Kostel však sám o sobě je nyní dosti poničený , má silně opadanou omítku, rozbitá okna a  zazděné vchody. Šedesátá léta století dvacátého byla pro kostel devastující, hrobka byla vykradena  zneuctěna a byl zdemolován interiér kostela. Později, v letech 1987, chátrající kostel dostal další ránu, propadly se zde část střechy a krovy, o pět let později byl objekt opraven včetně nové střechy a nového krovu a měděné věže.

Až do poloviny 20. století  se  zde konaly pouti.  Zde  se, mimo jiné, s oblibou popíjelo pivo ze švamberského pivovaru.

Kaple je prohlášena za památku.

kostel sv. M.Magdaleny - Krasikov (11)
kostel, je bohužel zdevastovaný
Jana Schlitzová

Má první cesta za hranice byla do NDR, tady jsem poprvé spatřila moře. Následovaly Maďarsko, Jugoslávie, Bulharsko. Když se otevřely hranice, stačila na několik let Evropa, to už byly cesty s dětmi. Od chvíle, kdy jsme poprvé s dětmi navštívili Asii, je poznávání, psaní a fotografování mým druhým zaměstnáním a stále mě to baví. Nádherná místa a zákoutí naší země, krásné České republiky, teprve objevuji a mám co dohánět.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *