• Menu
  • Menu

Argentina – cestopis 3

Domů » Všechny destinace » Zahraničí » Jižní Amerika » Argentina » Argentina – cestopis 3

Argentina, Salta – Museo de Argueologia de Alta Montaňa

22.4. Po snídani jsme si uložili bágly v recepci a v průvodci jsme si přečetli o Museo de Argueologia de Alta Montaňa. Otvírací doba v 10am a vstup 10 ARP. Jdeme se sem podívat, ale vše je jinak. Otvírají v 11am a vstup je 40 ARP. Průvodce je jen rok starý. Hned vedle muzea je kavárna RESTO a tak ač bylo 10 dopoledne, dali jsme si víno, mimo jiné velice kvalitní a citrónovou limonádu. Milé bylo, že nám k pití přinesli i domácí chléb a pomazánku s názvem apia. Po sladké snídani to bylo skvělé. Dopili jsme a jdeme do muzea, které má tři patra. Pro mě hlavní lákadlo jsou  tři mumie dětí, které archeologové objevili v roce 1999. Jedná se o dospívající dívku, sedmiletého chlapce a šestiletou holčičku. Nalezené v Andách (Llullaillaco) na  chilské hranici ve výšce 6 739 m nad mořem. Děti byly obětovány a na místo, kde je obětovali, musely dojít. Před smrtí jim bylo podáno kukuřičné pivo a lístky koky, které je omámily. Děti byly takto ponechány napospas smrti. Je zde ke shlédnutí dokument, jak děti vykopávají z ledu. Moment, kdy odkrývají obličej chlapce je opravdu bolestný.

 Museo de Argueologia de Alta Montaňa
Argentina, Salta – Museo de Argueologia de Alta Montaňa

Moc pěkné jsou sošky s peřím okolo hlavy a látky do kterých jsou zabalené. Nemohlo se zde fotit a tak jsem šla do přízemí, kde je obchod s luxusním zbožím, alespoň  koupit pohlednice.

Salta - Museo de Argueologia de Alta Montaňa
Argentina, Salta – Museo de Argueologia de Alta Montaňa

 Z musea se jdeme podívat na katedrálu Basílica de Salta a naštěstí je otevřeno. Je poměrně nová z druhé poloviny 19. století, navržena architektem Philipem Bertresem. Ta původní byla v roce 1856 zničena zemětřesením. Katedrála je bohatě zdobena. Na náměstí je plno příjemných restaurací a tak si ještě zajdeme na kávu a džus a media luna. Nevěděli jsme co jiného dělat, protože začalo pršet a náš další plán byla lanovka na vyhlídku na město Salta celým názvem Salta la Linda. Což znamená v překladu Kráska Salta. Město nacházející se v údolí Lerma, 1152 m nad mořem v severozápadní části Argentiny a je hlavním městem provincie Salta.  Zachovalo si svoji koloniální architekturu a k zajímavostem ve městě patří katedrála, muzeum archeologie,  náměstí 9 de Julio a San Bernardo Hill a jeho okolím.

Během války za nezávislost, se město stalo obchodním a vojenským opěrným bodem pro Peru. V letech 1816 a 1821, město bylo pod vedením vojenského vůdce Generala Martína Muguela de Guemese, který pod vedením generála José de San Martína, bránili město a okolí.V letadle jsme podívali na film o San Martínovi. Měli jsme tedy trochu představu o koho jde. Město je velice pěkně udržované a má své kouzlo. Ve městech mě to moc nebere, ale Salta je opravdu pěkná. Přestalo konečně pršet a jdeme na lanovku. San Bernardo. Je to kousek pěšky od náměstí. Na kabině je napsáno, že je vyrobena ve Švýcarsku a tak obava z cesty na kopec je pryč. Platíme 70 ARP. Petr si v kabině cestou na kopec povídá s Argentinkou o naší další cestě a pobírá rady na cestu. Nejedeme moc dlouho a za chvilku máme krásný pohled na město. Počasí se umoudřilo a vyhlídka je skvělá.

Salta Argentina
Salta Argentina

cestopis následující den

cestopis předcházející den

Dana Dajdulka

Více jak 15 let se pro mě stalo cestování drogou. Za tu dobu jsem mimo Evropu navštívila USA, Nový Zéland, Thajsko, Kambodžu, Velikonoční Ostrovy... poslední roky se mou láskou stala Jižní Amerika. Každá další cesta je pro mne nejenom výzvou, ale také uskutečněnými sny poznat místa , které tak dobře znám z knih a cestopisů.

Zobrazit články

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *